TURIZAM ZAPADNOG BALKANA TEŠKO POGOĐEN KORONA KRIZOM Skoro polovina agencija smanjuje troškove

IzdvajamoRegionVesti

19.4.2020 17:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

TURIZAM ZAPADNOG BALKANA TEŠKO POGOĐEN KORONA KRIZOM Skoro polovina agencija smanjuje troškove TURIZAM ZAPADNOG BALKANA TEŠKO POGOĐEN KORONA KRIZOM Skoro polovina agencija smanjuje troškove
Skoro polovina turističkih agencija i tur operatera u regionu Zapadnog Balkana počela je da smanjuje troškove i otpušta radnike, izjavila je generalni sekretar Saveta... TURIZAM ZAPADNOG BALKANA TEŠKO POGOĐEN KORONA KRIZOM Skoro polovina agencija smanjuje troškove

Skoro polovina turističkih agencija i tur operatera u regionu Zapadnog Balkana počela je da smanjuje troškove i otpušta radnike, izjavila je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je naglasila da je jedno od pet rezervisanih putovanja na zapadni Balkan planiranih u 2020. godini je otkazano. I to ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer se zna da turizam doprinosi BDP regiona sa 10,2 odsto, dok je 11,4 odsto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja, što znači da će pad zaposlenosti u ovom sektoru uskoro postati činjenica.

Mejlinda Bregu je povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih celina istakla je da je projekat razvoja i promocije turizma, koji sprovodi RCC a finansira Evropska unija, sproveo istraživanje turističkih agencija i tur operatera sa zapadnog Balkana, a preliminarni rezultati pokazuju da je 42 odsto turističkih agencija i tur operatera već počelo sa smanjivanjem troškova i otpustilo deo radnika. Oko 20 odsto njih je već prestalo sa radom, dok 41 odsto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri meseca, navodi se u saopštenju RCC.

Isto tako se naglašava da 72 odsto agencija i operatera u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili sa radom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem virusa covid- 19.

Iz RCC ističu kako je uticaj pandemije koronavirusa ogroman u svetu, a da Svetska turistička organizacija procenjuje da bi međunarodni dolasci širom sveta mogli opasti za 20, pa čak i 30 odsto u 2020. godini, što znači da bi sektor turizma mogao izgubiti oko 7 godina svog rasta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...