Erdogan očekuje I da će prehrambeni proizvođači dodatno izaći u susret

Turska će smanjiti porez na osnovne namirnice zbog inflacije

SvetVesti

13.2.2022 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Turska će smanjiti porez na osnovne namirnice zbog inflacije Turska će smanjiti porez na osnovne namirnice zbog inflacije
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) najavio je smanjenje poreza na osnovne namirnice za sedam odsto pošto je Turska suočena sa visokom... Turska će smanjiti porez na osnovne namirnice zbog inflacije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) najavio je smanjenje poreza na osnovne namirnice za sedam odsto pošto je Turska suočena sa visokom stopom inflacije, prenosi Beta pozivajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

Njegova odluka biće objavljena u Službenom glasniku i stupiće na snagu u ponedeljak.

Erdogan je rekao da vlasti očekuju da će i prehrambene kompanije smanjiti svoje cene za sedam odsto. Prema njegovim rečima, hrana čini značajan deo inflacije.

Prema zvaničnim podacima za prošli mesec, inflacija je porasla na 48,69 odsto na godišnjem nivou.

Kritičari smatraju da je Turska na udaru visoke inflacije zbog insistiranja Erdogana da smanji kamatnu stopu. Turski predsednik smatra da je inflacija uzrokovana visokim kamatnim stopama.

Kriza valute prouzrokovana je rezovima, a turska lira je u decembru 2021. godine dosegla rekordno nisku vrednost.

Budući da se Turska oslanja na uvoz za svoje energetske potrebe, kao i na sirovine i mnoge zalihe hrane, cene su vrtoglavo skočile.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...