Zemlja rekordne inflacije i kamata pokušava da pooštri monetarne mere

Turska centralna banka povećala referentnu kamatnu stopu na 19 odsto

BankeEUNovacVesti

19.3.2021 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska centralna banka povećala referentnu kamatnu stopu na 19 odsto Turska centralna banka povećala referentnu kamatnu stopu na 19 odsto
Iako su se prethodnih dana među investitorima u Turskoj mogle čuti procene da će Turska centralna banka podići referentnu kamatnu stopu na 18 odsto,... Turska centralna banka povećala referentnu kamatnu stopu na 19 odsto

Iako su se prethodnih dana među investitorima u Turskoj mogle čuti procene da će Turska centralna banka podići referentnu kamatnu stopu na 18 odsto, čelni ljudi monetarnih vlasti ove zemlje odlučili su se za još stožu politiku, pa je od ove nedelje referentna kamatna stopa u Turskoj veća za dva procentna poena, odnosno na 19 odsto.

Komitet za monetarnu politiku, na čelu sa novoimenovanim guvernerom Naci Agbalom u novembru je najavio da će ići sa povećanjem referentne kamatne stope, imajući u vidu rastuća inflaciona očekivanja. Od momenta kada je Agbal stupio na dužnost, referentna kamatna stopa povećana je za čak 9,75 odsto, iako je ovu politiku više puta kritikovao i predsednik Redžep Tajip Erdogan, ističući da su visoke kamatne stope štetne za ekonomiju.

Devizno tržište je brzo reagovalo apresijacijom lire za oko dva odsto, na kurs od 7,37 lira za dolar, odnosno 8,79 za evro. Stopa inflacije u Turskoj je 15,6 odsto i pokazuje trend rasta.

Tagovi
NOVAC TURSKA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...