Najviše pasivne kamatne stope na rok duži od pet godina

U Crnoj Gori rastu kamate na štednju do tri meseca

BankeNovacRegionVesti

29.10.2021 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Crnoj Gori rastu kamate na štednju do tri meseca U Crnoj Gori rastu kamate na štednju do tri meseca
Prema preliminarnim podacima Centralne banke Crne Gore, klijenti koji u crnogorskim bankama drže sredstva, za svoje iznose prosečno mogu dobiti 0,35 odsto prinosa na... U Crnoj Gori rastu kamate na štednju do tri meseca

Prema preliminarnim podacima Centralne banke Crne Gore, klijenti koji u crnogorskim bankama drže sredstva, za svoje iznose prosečno mogu dobiti 0,35 odsto prinosa na godišnjem nivou.

Prosečne pasivne kamatne stope i dalje su imale istu vrednost, ali se odnos neznatno promenio. Kompanije su na depozite prosečno dobijale 0,25 odsto što je 0,01 procentni poen više nego prošlog meseca. Stanovništvo je, pak, moglo da računa na 0,47 odsto za iznose koji su deponovani na godinu što je 0,01 odsto manje nego u avgustu.

Najviše prosečne efektivne pasivne kamatne stope bile su na rok duži od pet godina, gde su štediše za svaku godinu imale prihode od 1,81 odsto sredstava koje drže u bankama.

Za štednju na rok od tri do pet godina kamatna stopa je bila 1,73 odsto.

Kad su u pitanju sredstva koja se u bankama čuvaju od jedne do tri godine, pasivna kamatna stopa iznosila je 1,39 odsto, a na rok od tri meseca do godinu dana -1,34 odsto.

No, oni koji se odluče na štednju do tri meseca, imaće veći prinos nego u prethodna dva slučaja. Preciznije 1,46 odsto iznosa na godišnjem nivou.

Aktivne kamate poslednja tri meseca u kontinuitetu padaju za štednju na rok duži od pet godina, i za sve rokove do tri godine. S druge strane, kamate su porasle za depozite čiji je rok između tri i pet godina ili kraći od tri meseca.

Još 455,6 miliona evra odnosi se na oročena sredstva, od čega najviše onih sa periodom čuvanja od tri meseca do godinu 213,25 miliona.

Sledi štednja od jedne do tri godine -172,59 miliona evra, na preko tri godine čuva se 38,12 miliona, a kratkoročno do tri meseca još 31,65 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...