Rast cena energenata i hladne sobe u stanovima

U Evropskoj uniji skoro tri miliona radnika ne može da plati priključak za grejanje

EUVesti

22.9.2021 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Evropskoj uniji skoro tri miliona radnika ne može da plati priključak za grejanje U Evropskoj uniji skoro tri miliona radnika ne može da plati priključak za grejanje
Kako se navodi u studiji Evropske konfederacije sindikata (EUTC), gotovo tri miliona radnika u Evropskoj uniji (EU) nije u mogućnosti da priušti grejanje zbog... U Evropskoj uniji skoro tri miliona radnika ne može da plati priključak za grejanje

Kako se navodi u studiji Evropske konfederacije sindikata (EUTC), gotovo tri miliona radnika u Evropskoj uniji (EU) nije u mogućnosti da priušti grejanje zbog rasta cena energenata i električne energije.

Pomenuta konfederacija, koja predstavlja 45 miliona članova saopštila je da u EU 15 odsto radnika, odnosno 2.713.578 ljudi, nisu u mogućnosti da plate uključivanje grejanja, prenosi agencija Associated Press.

Veleprodajne cene gasa i električne energije porasle su širom Evrope, a sa njima je porasla i mogućnost da će skočiti već visoki računi za komunalne usluge, te tako dodatno otežati situaciju ljudima koji su finansijski pogođeni pandemijom korona virusa.

U Evropi postoje milioni slabo plaćenih radnika koji moraju da biraju između grejanja kuće, odgovarajuće prehrane za porodicu ili plaćanja kirije, uprkos tome što rade puno radno vreme, izjavila je zamenica generalnog sekretara ETUC-a Ester Linč (Esther Lynch).

Ona je dodala da rastuće cene energije ukazuju da će se ove zime sve više ljudi suočavati sa situacijom da se posle dugog radnog dana ili noći vrati u hladnu kuću, a njihova deca da rade domaće zadatke u hladnoći.

Sindikalna konfederacija pozvala je Evropsku uniju da u nacrt direktive o minimalnoj plati uvede prag pristojnosti, kako bi se garantovalo da zakonom propisane minimalne plate nikada ne padnu ispod 60 odsto srednje zarade i 50 odsto prosečne plate u bilo kojoj članici EU.

Konfederacija je navela da 20 članica EU trenutno ima zakonom propisane minimalne plate koje su niže od pomenutih nivoa.

U studiji EUTC-a se navodi da Kipar ima najveći procenat siromašnih radnika (45,6 odsto) koji ne mogu da priušte grejanje, a slede ga Bugarska, Litvanija, Portugalija, Grčka i Italija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...