AKO POSTOJI PRAVNI OSNOV MOGUĆE JE DA INFORMACIJE O KLIJENTIMA BANAKA IMAJU IZVRŠITELJI

U kojim slučajevima je zakonita obrada podataka klijenata od strane agencija

BankeNovacSrbijaVesti

1.5.2021 17:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U kojim slučajevima je zakonita obrada podataka klijenata od strane agencija U kojim slučajevima je zakonita obrada podataka klijenata od strane agencija
Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti je na svom sajtu objavio saopštenje kojim se objašnjava u kojim situacijama agencije za naplatu potraživanja mogu da... U kojim slučajevima je zakonita obrada podataka klijenata od strane agencija

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti je na svom sajtu objavio saopštenje kojim se objašnjava u kojim situacijama agencije za naplatu potraživanja mogu da obrađuju podatke klijenata banaka.

„Obrada je zakonita od strane tih agencija koje poslovne banke zovu za naplatu potraživanja, samo ukoliko je zasnovano na zakonu, odnosno na ugovoru, a od slučaja do slučaja se to posebno utvrđuje. Najpre treba reći da je vrlo čest slučaj da banke angažuju različite agencije da naplate ta dugovanja. Međutim, da li je tu reč o zakonitoj obradi podataka o ličnosti ili nije – zavisi od slučaja do slučaja“, rekla je advokat Marija Cvjetićanin za TV Prva.

Kako ističe, Zakon o obradi podataka o ličnosti je eksplicitan kada kaže da je obrada podataka o ličnosti zakonita ukoliko se zasniva na određenom pravnom osnovu. Taj pravni osnov može biti zakon, ugovor, saglasnost tog lica, legitiman interes.

„U ovom slučaju, obrada je zakonita ukoliko je korisnik kredita dao saglasnost banci, bilo da je to u vidu ugovora koji je potpisivao sa bankom ili u slučaju da je banka u opštim uslovima poslovanja to propisala“, navodi Cvjetićanin.

Kakva su iskustva, da li banke generalno to stavljaju kao stavku ugovora?

„To zavisi od banke do banke. Neke banke to imaju u opštim uslovima poslovanja, neke na drugi način, sve zavisi, dakle, od slučaja do slučaja da li banka ima saglasnost da te podatke o ličnosti ,uglavnom ime, prezime i broj telefona, da trećem licu. U većini slučajeva, banke mnogo vode računa o tome“, objašnjava Cvjetićanin.

Tagovi
NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...