završava se svetska konferencija o nuklearnom naoružanju

U nedelji pred nama sastanci koji mogu da smire globalne tenzije

SvetU fokusuVesti

22.8.2022 07:01 Autor: Marko Miladinović 1

U nedelji pred nama sastanci koji mogu da smire globalne tenzije U nedelji pred nama sastanci koji mogu da smire globalne tenzije
Najvažniji događaji u svetu u narednih nedelju dana više su političke, nego ekonomske prirode, ali njihovi ishodi i te kako imaju potencijal da uzdrmaju... U nedelji pred nama sastanci koji mogu da smire globalne tenzije

Najvažniji događaji u svetu u narednih nedelju dana više su političke, nego ekonomske prirode, ali njihovi ishodi i te kako imaju potencijal da uzdrmaju kako lokalnu, tako i globalnu privredu.

Prvi dan u sedmici već donosi dva važna sastanka. U Njujorku će biti održan novi samit Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji će ponovo za glavnu temu imati uspostavljanje barem relativnog mira u svetu, usled sve gore globalne socio-ekonomske situacije koja je posledica prolongiranog vojnog sukoba u Ukrajini.

U isto vreme, u Moskvi će ministar inostranih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov primiti ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina u zvaničnoj poseti. Najava ovog susreta prošle nedelje osvanula je na sajtu Ministarstva odbrane Rusije, a za domaću javnost je predstavljala poprilično iznenađenje, pogotovu u svetlu poslednjih svetskih događaja.

Ne zna se zasigurno koje će biti teme razgovora dva ministra, ali pretpostavke domaćih analitičara su da one ne mogu biti izvan gorućih pitanja kao što je stav naše zemlje o (ne)uvođenju sankcija Rusiji ili snabdevanje ruskim gasom, dok je veoma verovatno da će biti pomenuta i bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji, s obzirom na nedavni nastavak pregovora između Beograda i Prištine.  

Ove nedelje završava se i globalna konferencija o nuklearnom naoružanju UN, koja je trajala punih 26 dana.

Ako ne dođe do nekakvog iznenadnog preokreta u poslednjem trenutku, nažalost može se sa sigurnošću reći da nije dala nikakve rezultate zato što je sve ugroženija bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, ujedno najveće u Evropi, dok se pregovori o obnovi iransko-američkog nuklearnog sporazuma nalaze u pat poziciji, a iz Severne Koreje su se posle duže vremena začule nove pretnje.

Kalendari vodećih svteskih zavoda za statistiku za narednih pet dana ne najavljuju objavljivanje značajnih makroekonomskih ili demografskih pokazatelja koji bi mogli pozitivno ili negativno da utiču na ponašanje berzanskih investitora širom sveta, kao što to neretko biva.

Da ne bude da su oko nas samo sumorne vesti i najave tegobnih sastanaka političara, u četvrtak 25.8. u beogradskoj Areni pred krcatim tribinama sastaće se košarkaške selekcije Srbije i Grčke u važnom meču koji potencijalno odlučuje o odlasku na iduće Svetsko prvenstvo.

Karte za utakmicu su rasprodate a publika u srpskoj prestonici imaće priliku da uživo gleda borbu između dva MVP-a američke NBA lige, Nikole Jokića i Janisa Adetokumba (Giannis Adentokoumpo). Pa neka bolji pobedi – u ovom slučaju nadamo se da će to biti naš tim…

Uz podsećanje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će do 1. septembra biti proglašena nova Vlada Srbije, posle gotovo pet meseci čekanja od održavanja izbora. Imajući u vidu da je do kraja avgusta ostalo još malo, sasvim su dobre šanse da ćemo saznati imena premijera i ministara u nekoliko narednih dana.   

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...