nbs: stabilnost ključna za očuvanje investicionog i potrošačkog poverenja

Agencija Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+

BankeNovacSrbijaVesti

20.8.2022 10:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 24

Agencija Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+ Agencija Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+
Agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je jedan nivo do investicionog, saopštila je Narodna banka Srbije. Kako je... Agencija Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+

Agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je jedan nivo do investicionog, saopštila je Narodna banka Srbije.

Kako je navedeno, prilikom redovne šestomesečne ocene kreditnog rejtinga Srbije agencija Fitch zadržala je i stabilne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je odluka agencije Fitch da zadrži krediti rejting Srbije na korak do investicionog, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje u uslovima izraženih geopolitičkih rizika i produženog trajanja konflikta u Ukrajini, još jedna potvrda da je Srbija spremno dočekala izazove kojima je ceo svet izložen u prethodnih više od dve godine.

„Adekvatnim i pravovremenim merama i istrajavanjem na stavu da je stabilnost ključna za očuvanje investicionog i potrošačkog poverenja, u Srbiji smo ublažili efekte nekoliko kriza koje se odvijaju istovremeno na globalnom nivou“, rekla je Tabaković u saopštenju.

Agencija procenjuje da će povećanje tekućeg deficita platnog bilansa ove godine biti vođeno visokim cenama energenata, pri čemu navodi otpornost priliva stranih direktnih investicija na nivou od oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini 2022. godine, uz očekivanje visokih priliva i u 2023. godini.

Ukupan pritisak na platni bilans ocenjuje kao umeren, naglašavajući u tom kontekstu i značaj visokih deviznih rezervi na nivou od 15 milijardi evra (kraj jula), kao i očuvanu relativnu stabilnost kursa dinara.

U pogledu inflacije, Fitch Ratings ocenjuje da će inflacija, nakon ovogodišnjeg uticaja cena sa svetskog robnog tržišta, u 2023. godini biti smanjena na prosečnih oko sedam odsto i dalje na 3,8 odsto u 2024. godini, što se u velikoj meri poklapa i s projekcijama NBS.

U odluci se naglašava i značaj očuvanih zdravih osnova bankarskog sektora, uz visok pokazatelj adekvatnosti kapitala, adekvatnu likvidnost i dalje smanjenje učešća problematičnih kredita na nivo ispod 3,3 odsto, navedeno je u saopštenju NBS.

U prilog odluke, agencija ističe i dobre fiskalne parametre, odnosno da će učešće javnog duga u 2024. godini biti spušteno na nivo od 48,6 odsto, što će biti znatno ispod tog učešća u zemljama sa sličnim kreditnim rejtingom.

U pogledu kretanja na svetskom tržištu energenata, agencija ističe da je Srbija njihov neto uvoznik, što čini značajnim i sporazum o isporuci gasa koji je potpisan s Rusijom po znatno nižim cenama, a kojim se u velikoj meri pokrivaju naše potrebe za ovim energentom, navela je NBS.

Po oceni Tabaković, privredni rast i stabilnost koju je Srbija izgradila u prethodnom periodu garantuju da će i aktuelnu krizu prebroditi s najmanjim mogućim posledicama.

„Relativna stabilnost deviznog kursa, koju smo sačuvali i u najizazovnijim vremenima, relativno visoke stope privrednog rasta, koje beležimo uprkos svim globalnim izazovima, i održiv rast izvoza koji se ostvaruje i u ovoj godini, upućuju na to da je Srbija odavno zaslužila investicioni nivo kreditnog rejtinga, koji očekujemo da će biti dostignut sa smirivanjem geopolitičkih tenzija“, ocenila je Tabaković.

  • IVAN

    20.8.2022 #1 Author

    Odlicna vest

    Odgovori

  • Dzebac

    20.8.2022 #2 Author

    Ne znam da li je odlicna vest, ali zaduzenjima nikad kraja

    Odgovori

    • LJUBIŠA

      20.8.2022 #3 Author

      Niti će ih biti.
      Mi smo već prezaduženi robovi,
      ali toga još nismo svesni…

      Odgovori

  • Tina

    20.8.2022 #4 Author

    Stabilna banka

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.8.2022 #5 Author

    Ali su nam zaduzenja sve veca…

    Odgovori

  • VERA

    20.8.2022 #7 Author

    Brze jace i bolje! Kako onda dolaze investitori ako nemamo adekvatan kreditni rejting.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    21.8.2022 #8 Author

    Odličan rejting, odlična država

    Odgovori

  • kaćica

    21.8.2022 #9 Author

    Svaka cast,nadam se da cemo napredovati i dalje.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    21.8.2022 #12 Author

    Iznenadjujuce dobar skoring, ne menja se godinama, a cini se drugacije

    Odgovori

    • VILENJAK

      21.8.2022 #13 Author

      Baš to, ko bi rekao da smo na istom mestu…

      Odgovori

  • Milisavka

    21.8.2022 #14 Author

    Samo da tako i ostane

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    21.8.2022 #16 Author

    Ako je tako, onda neka se nastavi.

    Odgovori

  • Milovan94

    21.8.2022 #17 Author

    Mislim da nece biti dugo ovakav rejting

    Odgovori

  • MARA

    21.8.2022 #19 Author

    Nikad bolji nismo bili…

    Odgovori

  • Gaga45

    21.8.2022 #20 Author

    Tesko da ce potrajati to

    Odgovori

  • DANIJELA

    21.8.2022 #21 Author

    Vec duze vreme smo na BB oceni. Idemo bolje u buducnosti.

    Odgovori

  • MARE

    21.8.2022 #22 Author

    Jos malo pa izvrsni

    Odgovori

  • NATI29

    21.8.2022 #23 Author

    Nek se samo nastavi

    Odgovori

  • VILENJAK

    21.8.2022 #24 Author

    BB+ je i odlično koliko smo kreditno prezaduženi. I sve više iz godine u godinu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...