usvojena Zajednička deklaracija o hrani i poljoprivredi

U Skoplju održan godišnji sastanak ministara poljoprivrede država Jugoistočne Evrope

RegionSrbijaVesti

24.9.2024 16:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Skoplju održan godišnji sastanak ministara poljoprivrede država Jugoistočne Evrope U Skoplju održan godišnji sastanak ministara poljoprivrede država Jugoistočne Evrope
U Skoplju je danas održan 18. godišnji sastanak ministara poljoprivrede država Jugoistočne Evrope, prenelo je resorno ministarstvo Srbije. Pod okriljem Stalne radne grupe za... U Skoplju održan godišnji sastanak ministara poljoprivrede država Jugoistočne Evrope

U Skoplju je danas održan 18. godišnji sastanak ministara poljoprivrede država Jugoistočne Evrope, prenelo je resorno ministarstvo Srbije.

Pod okriljem Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG/RRD) Jugoistočne Evrope (JIE), ministri poljoprivrede i šefovi delegacija su razgovarali o regionalnoj saradnji i reformama poljoprivrede i razvoja sela u okviru procesa evropskih integracija i sprovođenju „Zelene agende“ EU za Zapadni Balkan, prenosi Beta.

Danas je usvojena Zajednička deklaracija o hrani i poljoprivredi (Skopska deklaracija – Skopje Declaration) koja predstavlja važan korak ka formalizaciji saradnje zemalja Zapadnog Balkana u kontekstu Berlinskog procesa, s naglaskom na postizanje ciljeva održivog razvoja u poljoprivredi.

Tokom sastanka su predstavljeni zaključci sa Foruma za poljoprivrednu politiku „Jahorina Agenda 2024“ za Jugoistočnu Evropu, održanom u junu ove godine, a sumirana je i regionalna saradnja u JIE u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u okviru SWG.

Pored ministara i šefova delegacija država JIE, EU i predstavnika međunarodnih organizacija FAO, GIZ, CIHEAM, na današnjem skupu govorili su i domaćini – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije Cvetan Tripunovski i generalni sekretar SWG Boban Ilić, kao i komesar EU za poljoprivredu Januš Vojćehovski i domaćin samita Berlinskog procesa.

Foto: Freepik.com

Ministarski sastanak je organizovan pod zajedničkim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi.

U ime ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandra Martinovića, na tom skupu je govorila državna sekretarka Livija Pavićević, prenelo je to ministarstvo.

Pavićević je istakla da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena za pružanje podrške daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

Srbija je u potpunosti posvećena i procesu evropskih integracija, svesna da taj proces zahteva suštinske promene u oblasti poljoprivrede i razvoja sela, da bi taj sektor bio održiv, konkurentan i otporan.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije nastaviće da intenzivno radi na usklađivanju propisa sa evropskim kroz odgovarajuća pregovaračka poglavlja, rekla je Pavićević.

Dodala je da Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti razvoja sela – program IPARD, u kontekstu procesa evropskih integracija predstavlja značajnu podršku u unapređenju uslova života u selima.

Pavićević je navela da je Srbija počela sprovođenje programa IPARD Tri za period 2021-2027. Njime je, pored mera koje su bile akreditovane kroz program IPARD Dva, predviđeno je i uvođenje novih, među kojima je i „agro-ekološko klimatska mera“ koja će u kontekstu „Zelene agende“ EU za Zapadni Balkan direktno doprinositi održivom upravljanju prirodnim resursima i ublažavanju i prilagođavanju poljoprivrede klimatskim promenama.

Suština programa IPARD je održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane, kako sa ekonomskog, tako i sa ekološkog aspekta.

Pavićević je rekla da Srbija ceni podršku EU i Savezene Republike Nemačke saradnji u Jugoistočnoj Evropi u poljoprivredi i razvoju sela, kao i FAO, GIZ i Međunarodnog centra za napredne mediteranske agronomske studije iz Barija (CIHEAM).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.