Ministarstvo ukazalo na potrebu za unapređenje položaja i zaštite inspektora

U toku reforma inspektorskog zvanja i rada

SrbijaU fokusuVesti

8.2.2022 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U toku reforma inspektorskog zvanja i rada U toku reforma inspektorskog zvanja i rada
Da mora da se radi na promeni atmosfere i sasvim drugačijem shvatanju inspektorskog rada ukazala je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović... U toku reforma inspektorskog zvanja i rada

Da mora da se radi na promeni atmosfere i sasvim drugačijem shvatanju inspektorskog rada ukazala je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović nakon predstavljanja „Uporedno pravne analize pravnog položaja inspektora sa preporukama za unapređenje položaja i rada“.

„Reforma inspekcija je kompleksna tema, koja ne može biti rešena jednom uredbom ili izmenom nekog zakona. Važno je da javnost upoznamo sa time, kao i sa činjenicom da inspektori nisu neko ko samo kažnjava, već oni koji treba preventivno da deluju. Da bismo to postigli, moramo više uvažiti inspektore i njihov rad nego što je to bio slučaj do sada“, izjavila je Obradović, prenosi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS).

Ona je nakon prezentacije navela da je, na osnovu smernica koje je MDULS dogovorilo sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), izrađena analiza potreba za uvođenjem novog službeničkog zvanja inspektor. Kako je ukazala, svi zajedno, MDULS, NALED, Mreža inspektora Srbije, ali i inspektori iz različitih ministarstava, razmotrili su prave potrebe za dalju reformu inspekcija u Srbiji.

„Reforma inspekcija jedan je od prioriteta u radu MDULS i, iako smo u izbornoj godini, to ne treba da zabrinjava ni inspektore, ni one koji rade u ovoj oblasti, jer ćemo na reformi raditi do formiranja nove vlade, a ja ću se založiti da narednom ministru u ovom resoru objasnim važnost nastavka procesa reforme inspekcija u Srbiji, a ne njegovo zaustavljanje ili usporavanje“, istakla je Obradović.

Prema njenim rečima, jedan od prioriteta je i unapređenje položaja inspektora, ali i povećanje njihovog broja, što je bilo predviđeno i Akcionim planom do 2021. godine, koji nije mogao u potpunosti da se realizuje, tako da je od nedostajućih 1.000 inspektora, pokrenut postupak zapošljavanja za oko njih 150.

„I na ovome ćemo da nastavimo da radimo, kao i na predloženim mogućnostima kako treba i na koji način uvesti novo službeničko zvanje inspektor, ali i na tome kako urediti njihove zarade, a posebno kako ih pravno zaštititi po ugledu na posebnu zaštitu koju imaju novinari i advokati“, navela je resorna ministarka.

Obradović je ponovila da će svi partneri uključeni u proces reforme inspekcija u Srbiji, na osnovu zajedničkih zaključaka, nastaviti saradnju.

„MDULS je poslednjom izmenom svoje sistematizacije značajno unapredilo sektor koji se bavi inspekcijskim nadzorom i koordinacijom svih inspekcija u Srbiji. Poslednjih godinu dana vrata ministarstva više su otvorena za saradnju sa inspektorima, čije jačanje treba nastaviti, kako bi bilo boljih rezultata i efekata“, zaključila je ona.

  • MIŠKOVIĆ

    8.2.2022 #1 Author

    treba da budu zaštićeni građani od divljanja inspektora ali svakako treba i inspektori da se postuju kada rade odgovorno svoj posao

    Odgovori

  • ZVE84

    8.2.2022 #2 Author

    Inspektori su zaštićeni sami po sebi, ali treba privrednike zaštititi od njih!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...