cene naftnih derivata porasle četiri odsto

Ubrzava se potrošačka inflacija u Južnoj Koreji

SvetVesti

5.10.2023 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ubrzava se potrošačka inflacija u Južnoj Koreji Ubrzava se potrošačka inflacija u Južnoj Koreji
Potrošačka inflacija u Južnoj Koreji ubrzala se drugi mesec zaredom u septembru, nadmašivši očekivanja tržišta, pokazali su zvanični podaci objavljeni u četvrtak. Indeks potrošačkih... Ubrzava se potrošačka inflacija u Južnoj Koreji

Potrošačka inflacija u Južnoj Koreji ubrzala se drugi mesec zaredom u septembru, nadmašivši očekivanja tržišta, pokazali su zvanični podaci objavljeni u četvrtak.

Indeks potrošačkih cena je u septembru bio 3,7 odsto viši u odnosu na godinu dana ranije, nakon što je u avgustu zabeležio rast od 3,4 odsto. Ekonomisti u istraživanju Reutersa očekivali su da će cifra ostati nepromenjena.

Bio je to drugi uzastopni mesec da je godišnja stopa ubrzana, sa najniže vrednosti u 25 meseci od 2,3 odsto u julu, i označila je najbrži godišnji rast u poslednjih pet meseci.

Ministar finansija Ču Kjung Ho rekao je nakon objavljivanja podataka da će se inflacija verovatno ponovo stabilizovati od oktobra uz ublažavanje sezonskih faktora.

Na mesečnom nivou, indeks je porastao za 0,6 odsto, prema statističkim podacima Južne Koreje, u poređenju sa rastom od jedan odsto prethodnog meseca i prosečnom prognozom od 0,3 odsto.

Posmatrano po sektorima, cene naftnih derivata su skočile za četiri odsto u toku meseca, cene poljoprivrednih proizvoda su porasle za 4,1 odsto, dok su cene komunalnih usluga porasle za 5,3 odsto.

Osnovni indeks potrošačkih cena, koji isključuje promenljive cene hrane i energenata, bio je viši za 3,3 procenta u septembru na godišnjem nivou, isto kao i u avgustu.

Podaci dolaze dve nedelje pre sledeće odluke Banke Južne Koreje. Centralna banka je peti sastanak zaredom držala stabilne kamatne stope na poslednjoj reviziji u avgustu, nastojeći da uravnoteži mekšu inflaciju i povećane rizike za rast.

  • ŽIZI

    8.10.2023 #1 Author

    Nafta skače svuda a kod nas je najskuplja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...