upućen predlog ministarstvu za rad

Udruženje preduzetnika i privrednika: Uključiti studente u program Moja prva plata

SrbijaVesti

16.1.2024 17:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Udruženje preduzetnika i privrednika: Uključiti studente u program Moja prva plata Udruženje preduzetnika i privrednika: Uključiti studente u program Moja prva plata
Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije saopštilo je u utorak da je poslalo predlog Ministarstvu za rad da se učešće u programu Moja prva... Udruženje preduzetnika i privrednika: Uključiti studente u program Moja prva plata

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije saopštilo je u utorak da je poslalo predlog Ministarstvu za rad da se učešće u programu Moja prva plata omogući i studentima, u cilju unapređenja zapošljivosti.

U saopštenju je navedeno da je nejasno zašto Nacionalna služba za zapošljavanje odbija da studente uključi u taj program u kojem nema takvog ograničenja, prenosi Beta.

„Široko rasprostranjena praksa u Srbiji da studenti često ne rade dok studiraju dovodi upravo do toga da se prvi radni odnosi stiču čak i sa 29 godina, što se vidi i iz ovog projekta koji je namenjen osobama do 30 godina, umesto sa 16-18 godina što je praksa u naprednijim ekonomijama“, istaklo je Udruženje.

Ocenjeno je da je potrebno obezbediti jednostavne i povoljne mehanizme zapošljavanja mladih osoba, od 16 do 24 godine, kako bi im se otvorile fleksibilne mogućnosti rada uz učenje.

Program Moja prva plata namenjen je mladima sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje mesečnu novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 34.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem.

  • Jj992

    16.1.2024 #1 Author

    Ha ma koga briga, kao da se neko bavi realnim stanjem ovde

    Odgovori

  • AJA

    16.1.2024 #2 Author

    Sigurno ce se naci resenje za dobrobit svih zainteresovanih strana.

    Odgovori

  • ELLA

    16.1.2024 #3 Author

    Odlicna ideja. Program Moja Prva Plata nije bas najbolje prosao

    Odgovori

  • Inquiete

    17.1.2024 #4 Author

    Premala novčana naknada.

    Odgovori

  • MAJA

    24.1.2024 #5 Author

    To je odličan projekat

    Odgovori

  • MARAMACA

    2.2.2024 #6 Author

    Fina ideja ,samo da svi budu zadovoljni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.