SAD izrazila zabrinutost za nacionalnu bezbednost

Ugovor kompanije Zoom za kupovinu Five9 pod lupom američkog pravosuđa

Firme u fokusuHi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

22.9.2021 19:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ugovor kompanije Zoom za kupovinu Five9 pod lupom američkog pravosuđa Ugovor kompanije Zoom za kupovinu Five9 pod lupom američkog pravosuđa
Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država izrazilo je zabrinutost za nacionalnu bezbednost u vezi sa ugovorom kompanije Zoom Video Communications o kupovini softverske firme Five9... Ugovor kompanije Zoom za kupovinu Five9 pod lupom američkog pravosuđa

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država izrazilo je zabrinutost za nacionalnu bezbednost u vezi sa ugovorom kompanije Zoom Video Communications o kupovini softverske firme Five9 i zatražilo drugu reviziju sporazuma vrednog 14,7 milijardi dolara.

U dopisu Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC), iz Odeljenja za nacionalnu bezbednost naveli su da međuagencijski komitet za ispitivanje stranog učešća u oblasti telekomunikacija SAD treba da ispita da li je ova Zoom-ova kupovina rizik za nacionalnu bezbednost.

FCC, glavni regulator telekomunikacija u SAD, je već proverio ugovor, ali je u reviziji komiteta dodat još jedan nivo regulatornog uplitanja, prenosi Financial Times.

Činjenica da se Zoom oslanja na široku bazu developera u Kini već dugo pokreće pitanja o potencijalnom kineskom uticaju na njegovo poslovanje. Kompanija iz San Hozea navodi da nijedan podatak njihovih korisnika ne prolazi kroz servere u azijskim zemljama, iako su prošle godine neke pozive greškom preusmerili kroz Kinu.

Otkriveno je i da je jedan od rukovodilaca iz Kine sarađivao sa kineskim vlastima kako bi blokirao video prenos sa komemoracije protesta sa Tjanenmen trga 1989. godine, iako je emitovan preko sajtova sa hostingom u SAD. 

Oba slučaja su sada u fokusu američkog Ministarstva pravde. U ministarstvu veruju da inostrano učešće, koje uključuje poslovno povezivanje i vlasništvo, u vezi sa aplikacijom Zoom predstavlja rizik i daju preporuke za podešavanje ove aplikacije, navodi se u dopisu 27. avgusta.

Dopis Ministarstva pojavljuje se u trenutku kada zvaničnici SAD u sektorima za antimonopolska, strana ulaganja i regulaciju hartija od vrednosti zauzimaju oštriji stav prema kineskim investicijama u američkim kompanijama, uzrokovanih zahlađenjem odnosa između Vašingtona i Pekinga.

Povodom navedenog ugovora Zoom je izjavio da kupovina Five9 podleže određenim telekomunikacionim i regulatornim odobrenjima. Oni navode da su ispunili zahteve u različitim regulatornim agencijama i da očekuju pokretanje procesa za dobijanje dozvola. Takođe, očekuju da će dozvole dobiti u prvoj polovini 2022. godine, kada transakcija bude zatvorena.

Kompanija Five9 je odbila da komentariše.

Ugovor Zoom-a o kupovini Five9, najavljen u julu, označio bi prvu veliku akviziciju ove kineske kompanije. Prema transakciji akcijama, deonice Five9 vrede 200,28 dolara, pri čemu investitori treba da prime 0,5533 Zoom-ovih zajedničkih deonica A klase. Međutim, pad deonica kompanije i bojazan vezana za izglede iste nakon karantina baca senku na ovaj dogovor. Akcije Five9 pale su za 23 odsto od kada je najavljena transakcija i sada iznose 154 dolara po deonici.

Uticajna posrednička i savetodavna firma Institutional Shareholder Services (ISS) preporučila je da vlasnici akcija kompanije Five9 glasaju protiv transakcije, stavljajući u fokus bojazan za rast kompanije kada mere socijalnog distanciranja popuste. 

Iz ISS-a napominju da ugovor o kupovini Five9 izlaže deoničare riziku koji nosi promenljivost cene akcija, te da su izgledi za njihov rast sve malo verovatni u situaciji nakon pandemije.

Savetodavna firma upozorava i na političke rizike u vezi sa Zoom-ovim načinom poslovanja u Kini, kako javlja The Wall Street Journal.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...