UGROŽENA ITALIJANSKA INDUSTRIJA VINA Očekuje se pad prodaje za više od 60 odsto

AgrobiznisBiznisEUSvetVesti

29.5.2020 13:09 Autor: Marija Jovanović 1

UGROŽENA ITALIJANSKA INDUSTRIJA VINA Očekuje se pad prodaje za više od 60 odsto UGROŽENA ITALIJANSKA INDUSTRIJA VINA Očekuje se pad prodaje za više od 60 odsto
Kriza izazvana pandemijom korona virusa ugrozila je i proizvodnju vina u Italiji. Nakon ne tako dobre 2019. godine, ova industrija očekuje pad prodaje od... UGROŽENA ITALIJANSKA INDUSTRIJA VINA Očekuje se pad prodaje za više od 60 odsto

Kriza izazvana pandemijom korona virusa ugrozila je i proizvodnju vina u Italiji. Nakon ne tako dobre 2019. godine, ova industrija očekuje pad prodaje od 63,5 odsto u tekućoj godini.

Zbog pada potražnje iz inostranstva, problema sa ponovnim pokretanjem gastronomije i padom potrošnje u Italiji se pogoršalo stanje u vinskom sektoru.

Prema analizi milanske investicione banke „Mediobanca“, koja je pomno proučila najveće vinarije u zemlji, očekuje se pad prodaje za dve milijarde evra u odnosu na prethodnu godinu, prenosi indikator.ba

Foto: Pixabay.com

Zbog problema sa izvozom, italijanski vinski sektor strahuje od sve veće konkurencije iz Francuske, Španije, Čilea i SAD. Vinske zadruge koje proizvode uglavnom za velike lance supermarketa manje su pesimistične jer, kako pokazuje studija, kriza je za njih manje bolna.

Ova industrija u Italiji zapošljava 1,3 miliona ljudi, a čak 39 odsto vinara žali se na problem s likvidnošću. Sa proizvodnjom od 46 miliona hektolitara godišnje, Italija i Francuska su najjači proizvođači kvalitetnih vina, ali su potrebna velika ulaganja za promovisanje izvoza.

Vinskom turizmu neophodan je novi početak. Zbog rizika od zaraze posetiocima nije dozvoljeno da posećuju vinarije, ali vinogradari mogu da organizuju degustacije i da primaju goste na otvorenom. Osim toga, vinogradari žele da prodaju više online.

  • DANIJELA

    17.7.2022 #1 Author

    Morace da im drzave pomogne kako bi prevazisli probleme.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...