Zabrinutost zbog prepuštanja previše suvereniteta

Ukoliko propadnu pregovori o poziciji Švajcarske na tržištu EU, odnosu dve strane preti kolaps

EUPoslovanjeSvetU fokusuVesti

28.12.2021 16:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ukoliko propadnu pregovori o poziciji Švajcarske na tržištu EU, odnosu dve strane preti kolaps Ukoliko propadnu pregovori o poziciji Švajcarske na tržištu EU, odnosu dve strane preti kolaps
Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič izjavio je za nemački Špigl (Spiegl) da bi odnosi Evropske unije sa Švajcarskom mogli doživeti kolaps ako propadnu pregovori... Ukoliko propadnu pregovori o poziciji Švajcarske na tržištu EU, odnosu dve strane preti kolaps

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič izjavio je za nemački Špigl (Spiegl) da bi odnosi Evropske unije sa Švajcarskom mogli doživeti kolaps ako propadnu pregovori o poziciji Švajcarske na unutrašnjem tržištu EU.

Pregovori između Berna i njegovog najvećeg trgovinskog partnera prekinuti su u maju, usled zabrinutosti Švajcarske zbog prepuštanja previše suvereniteta bloku, piše Tanjug.

„Ukoliko novi pregovori ne dovedu do uspeha, bilateralni sporazumi koji su još na snazi bi postepeno istekli i naš odnos bi u nekom trenutku bio prekinut“, rekao je Šefčovič, koji nadgleda poslove EU i Švajcarske.

Kako je dodao, Švajcarska bi morala da pruži garancije da će poštovati pravila evropskog unutrašnjeg tržišta.

EU želi da Švajcarska pristane na dinamično usklađivanje sopstvenih zakona sa zakonima zajednice, kao i mehanizma za rešavanje sporova i redovne doprinose u fondove EU za siromašnije državne članice, piše Tanjug.

„Hitno moramo da saznamo od Švajcarske da li ona ozbiljno želi da pregovara sa nama“, izjavio je Šefčovič.

Podsetimo, ekonomske veze EU i Švajcarske su regulisane sa preko 100 bilateralnih sporazuma koji datiraju od 1972. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...