Još samo dva dana do Olimpijskih igara u Tokiju

Umesto sporta u centru pažnje skandali i konfuzija

LifestyleSvetVestiZdravlje

21.7.2021 16:45 Autor: Vladimir Jokanović 1

Umesto sporta u centru pažnje skandali i konfuzija Umesto sporta u centru pažnje skandali i konfuzija
Desetine naredbi o samoizolaciji izazvale su anksioznost i bes među sportistima i delegatima, učesnicima Olimpijskih igara u Tokiju, koje počinju u petak 23. jula... Umesto sporta u centru pažnje skandali i konfuzija

Desetine naredbi o samoizolaciji izazvale su anksioznost i bes među sportistima i delegatima, učesnicima Olimpijskih igara u Tokiju, koje počinju u petak 23. jula nakon jednogodišnjeg odlaganja zbog pandemije. Istovremeno, Igre potresa skandal nakon što je kompozitor muzike za ceremoniju svečanog otvaranja podneo ostavku zbog grehova iz mladosti.

Kompozitor Keigo Ojamada (52) napustio je tim koji priprema ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara nakon što se saznalo da je svojevremeno u školi maltretirao drugove sa invaliditetom, prenosi BBC. Pojavili su se stari članci iz časopisa u kojima se Ojamada pohvalio nasiljem i rekao da se ne kaje.

Nakon izbijanja skandala, Ojamada se izvinio, ali je veliko nezadovoljstvo u Japanu dovelo do njegove ostavke. „Bolno sam postao svestan da je prihvatanje ponude za moje muzičko učešće na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju bilo neodgovorno prema mnogim ljudima“, rekao je kompozitor, poznat i kao Cornelius.

Foto: Tanjug/AP

Organizacioni odbor Olimpijskih igara saopštio je da su postupci Ojamade „apsolutno neprihvatljivi“. Odbor je „u svetlu njegovog iskrenog izvinjenja“ najpre izrazio spremnost da dozvoli Ojamadi da nastavi rad na pripremama u kratkom roku pre ceremonije otvaranja, ali je naknadno saopštio njegovu ostavku.

Organizatori Igara u Tokiju morali su da se nose sa nekoliko ostavki. Kreativni direktor Igara, Hiroši Sasaki dao je otkaz nakon neprimerenih komentara o komičarki Naomi Vatanabe, koju je nazvao „Olimpig“. Nešto ranije, sa mesta šefa organizacionog odbora povukao se Joširo Mori, nakon što je izneo primedbu da žene previše govore i da sastanci sa njima „oduzimaju puno vremena“.

Kada je reč o pooštravanju pravila za učesnike, ona nalažu karantin i potencijalo odustajanje od takmičenja. Sportistima koji su došli u kontakt sa osobom koja je imala pozitivan test na Covid-19 rečeno je da moraju u samoizolaciju i da mogu trenirati sami po striktnim pravilima. Takmičarima koji budu prolazili svakodnevna testiranja biće dozvoljen izlazak na borilišta.

Foto: Pixabay.com

Među putnicima iz inostranstva, identifikovano je 39 zaraženih, ali će broj onih koji moraju u samoizolaciju biti višestruk. Mnogi u olimpijskom „mehuru“ strahuju da će aplikacija dizajnirana za praćenje inostranih gostiju Olimpijskih igara otkriti da su bili u blizini nekoga ko je bio pozitivan na testiranju, prenosi FT.

Zabrinutost su pogoršali dugi redovi na aerodromima gde se ne održava socijalna distanca. Prisutni su takođe primorani da putuju između olimpijskih lokacija prepunim autobusima i nije im dozvoljeno da koriste bilo koji drugi vid prevoza. Šestoro britanskih atletičara moralo je u samoizolaciju jer je otkriveno da su u avionu sedeli nedaleko od osobe koja je pozitivno testirana na Covid-19.

Pripreme za Olimpijske igre, pored niza skandala, obeležila je snažna kampanja protiv njihovog održavanja. Antikampanju „Stop Olimpijskim igrama u Tokiju“ predvodili su lekari, a njihovom apelu pridružilo se više stotina hiljada građana Japana koji su svojim potpisima tražili da Igre ne budu održane. Budući da će se takmičenja održati bez publike, očekuje se da Igre budu finansijski fijasko za domaćine.

  • Anna

    21.7.2021 #1 Author

    Potpuno su poludeli. 😂😂😂😂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...