Javna ponuda akcija obavljena u pravom trenutku

Universal Music Group ima sjajan start na berzi

BerzaNovacSvetVesti

21.9.2021 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Universal Music Group ima sjajan start na berzi Universal Music Group ima sjajan start na berzi
Akcije Universal Music Group postigle su vrednost veću od očekivane u prvim trenucima trgovanja kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO) na Amsterdamskoj berzi Euronext. Od... Universal Music Group ima sjajan start na berzi

Akcije Universal Music Group postigle su vrednost veću od očekivane u prvim trenucima trgovanja kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO) na Amsterdamskoj berzi Euronext.

Od 9:10 ujutru po amsterdamskom vremenu, akcije su se trgovale po 25,74 evra (30,19 dolara), dajući kompaniji tržišnu kapitalizaciju od 46,67 milijardi evra (54,7 milijardi dolara). Referentna cena akcija, dan pre listiranja na berzi, bila je određena na 18,50 evra (21,70 dolara) po hartiji, što ukazuje na tržišnu vrednost od oko 39 milijardi evra. U poređenju s početnom cenom, vrednost akcija je porasla za 39 odsto na samom startu svog berzanskog života.

Universal Music Group (UMG) je muzički konglomerat u većinskom vlasništvu francuskog Vivendija. Uz oporavak muzičke industrije, te konstantan rast striming industrije, obzirom na svoj ogromni portfolio izvođača i pesama, Vivendi je jako dobro iskoristio aktuelne trendove na tržištu, smatraju analitičari, prenosi Hollywood Reporter.

Rukovodstvo UMG, predvođeno predsednikom i izvršnim direktorom Lusijanom Granžom (Lucian Grainge), predstavilo je poslovne uspehe na krilima rezultata muzičkih zvezda kao što su Lady Gaga, Džastin Biber (Justin Bieber) ili Tejlor Svift (Taylor Swift).

Muzička kompanija bila je ključni pokretač rasta matične kuće Vivendi u prvoj polovini 2021. godine, sa zaradom višom 38 odsto u odnosu na isti period lane. Ostvarenih 753 miliona evra zarade od strane UMG predstavlja više od 70 odsto ukupne zarade Vivendija u prvoj polovini ove godine (1,07 milijardi evra).

Ipak, samostalni berzanski život znači na neki način i odvajanje od matične kompanije. Kada su novinari nedavno upitali izvršnog direktora Vivendija, Arnoa de Pifontena (Arnauld de Puyfontaine), na koji način će menadžment kompanije podržati cenu akcija UMG-a, De Pifonten je odgovorio da je jedna od mogućih opcija i program otkupa akcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...