UPOZORENJE GUVERNERA BANKE ENGLESKE Brexit bez dogovora opasniji od pandemije

EUSvetVesti

25.11.2020 12:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

UPOZORENJE GUVERNERA BANKE ENGLESKE Brexit bez dogovora opasniji od pandemije UPOZORENJE GUVERNERA BANKE ENGLESKE Brexit bez dogovora opasniji od pandemije
Guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) upozorio je da bi Brexit bez dogovora dugoročno naneo veću štetu ekonomiji Velike Britanije nego dugoročni efekti... UPOZORENJE GUVERNERA BANKE ENGLESKE Brexit bez dogovora opasniji od pandemije

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) upozorio je da bi Brexit bez dogovora dugoročno naneo veću štetu ekonomiji Velike Britanije nego dugoročni efekti pandemije Covid-19.

„Potreban je mnogo duži vremenski period da bi se stvarna strana ekonomije prilagodila promeni otvorenosti i promeni profila trgoviine“, rekao je guverner britanske centralne banke pred parlamentarnim Odborom za finansije, govoreći o posledicama eventualnog neuspeha u postizanju novog trgovinskog sporazuma Londona i Brisela, prenosi britanski Times.

Velika Britanija napustila je EU u januaru, ali trgovinski odnosi u vrednosti 670 milijardi funti nisu bili promenjeni, jer prelazni period traje do kraja 2020. godine. Pokušaji pregovarača da postignu dogovor koji bi omogućio nastavak bescarinske trgovine još traju, ali je napredak spor.

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije (Michel Barnier) upozorio je u ponedeljak da „suštinske razlike“ tek treba da budu rešene. On se povukao u samoizolaciju pošto je član njegovog tima testiran pozitivno na Covid-19, nakon čega su direktni razgovori prešli u online format. Britanske poslovne grupe forsiraju premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) da osigura dogovor, navodeći da su mnoge kompanije već stigle do prelomne tačke, zbog štete od pandemije, prenosi CNN.

Banka Engleske prognozirala je ranije ovog meseca da će se britanski BDP smanjiti za 11 odsto u 2020. godini. Bejli je rekao da je optimista u pogledu sposobnosti ekonomije da se relativno brzo oporavi od pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...