USPOREN OPORAVAK BRITANSKE EKONOMIJE Rast BDP u oktobru 0,4 odsto

SvetVesti

10.12.2020 13:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

USPOREN OPORAVAK BRITANSKE EKONOMIJE Rast BDP u oktobru 0,4 odsto USPOREN OPORAVAK BRITANSKE EKONOMIJE Rast BDP u oktobru 0,4 odsto
Britanska ekonomija porasla je za samo 0,4 odsto u oktobru, jer se oporavak od krize usled pandemije korona virusa usporio i pre uvođenja najnovijih... USPOREN OPORAVAK BRITANSKE EKONOMIJE Rast BDP u oktobru 0,4 odsto

Britanska ekonomija porasla je za samo 0,4 odsto u oktobru, jer se oporavak od krize usled pandemije korona virusa usporio i pre uvođenja najnovijih mera zatvaranja, saopštio je tamošnji Nacionalni zavod za statistiku (ONS).

Velika Britanija se oporavlja od rekordnog pada početkom ove godine, izazvanog prvim zatvaranjima zbog pandemije. Prema podacima ONS britanski BDP je porastao šesti mesec uzastopno, ali je ostao za 7,9 odsto ispod nivoa iz februara, prenosi Sky News.

Očekuje se da će se proizvodnja ponovo smanjiti nakon što je proglašeno drugo zatvaranje, kao i da će poslednji kvartal ove godine biti obeležen negativnim ekonomskim pokazateljima. Eksperti ONS procenjuju da će oporavak uslediti u 2021. godine, ali pod uslovom da Velika Britanija postigne dogovor o Brexitu.

Kada je reč o oktobru, povećana je aktivnost javnih usluga, proizvodnja automobila nastavila je oporavak, a maloprodaja je porasla. Istovremeno, ugostiteljski sektor zabeležio je pad, što je rezultiralo ukupnim skromnim rastom, saopštio je ONS, prenosi BBC. Tempo rasta u oktobru opao je sa 1,1 odsto u septembru i bio je najslabiji mesečni učinak od početka oporavka ekonomije od prolećnog pada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...