Grad će vratiti sve dugove do 2026.

Usvojen budžet Kragujevca za ovu godinu od skoro 12 milijardi dinara

SrbijaVesti

15.3.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Usvojen budžet Kragujevca za ovu godinu od skoro 12 milijardi dinara Usvojen budžet Kragujevca za ovu godinu od skoro 12 milijardi dinara
Kragujevačka skupština je na sednici po hitnom postupku, većinom odborničkih glasova, usvojila budžet za 2024. godinu u iznosu od 11,95 milijardi dinara, koji je... Usvojen budžet Kragujevca za ovu godinu od skoro 12 milijardi dinara

Kragujevačka skupština je na sednici po hitnom postupku, većinom odborničkih glasova, usvojila budžet za 2024. godinu u iznosu od 11,95 milijardi dinara, koji je za sedam odsto veći u odnosu na prošlogodišnji.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je posle usvajanja budžeta rekao da će nova vlast do kraja mandata uspeti da održi stabilan i razvojni budžet, pre svega, kragujevačke finansije.

Najavio je da „vreme stezanja kaiša ističe za nekih godinu i po, do dve dana“ i da će grad ostati konačno bez svih važnijih kredita 2026. godine.

Član Gradskog veća za finansije Nenad Stanišić izjavio je da ga raduje što je budžet uvećan i što ne planira nova kreditna zaduživanja, piše Danas.

„Raduje me što je predviđen suficit od 166 miliona, raduju sva dalja ulaganja koja će, nadamo se, povećati kvalitet života u gradu za sve sugrađane i kragujevačku privredu“, ocenio je Stanišić.

On je naveo da je za kapitalne investicije u gradskom budžetu za 2024. godinu predviđeno 1,2 milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, značajni projekti su ulaganje u izolaciju i grejanje u Muzeju „21.oktobar“ vredan 32 miliona dinara i rekonstrukcija i održavanje objekta nekadašnje zgrade Suda u vrednosti od 27 miliona dinara.

Predviđena je izgradnja dva objekta mesnih zajednica u Beloševcu i Šumaricama vredna 22 miliona dinara.

Ulaganja u putnu infrastrukturu biće 435 miliona dinara.

MIND park / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Previđena je sanacija drumsko-pešačkog mosta kod fabrike „Stelantis“ u susret početka proizvodnje novog električnog automobila, u vrednosti od 45 miliona dinara.

Za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže planirano je 250 miliona dinara, a za izgradnju novog obdaništa 84 miliona dinara, dok će rekonstrukcija vrtića „Kolibri“ ove godine koštati grad 20 miliona dinara.

Uređenje kompleksa jezera „Bubanj“ je investicija vredna 45 miliona dinara, a planira se završetak objekta „Gradska tržnica“, za koji je grad nedavno preuzeo od JKP „Šumadija“ status finansijera projekta, za šta je u budžetu izdvojen 161 milion dinara u 2024. godine.

Stanišić je kazao da su u budžetu planirana 84 miliona dinara za mere podrške ruralnom razvoju i poljoprivredi, što je uvećanje u odnosu na pre četiri godine kada je agrarni budžet bio 25 miliona.

Odbornici opozicije su u raspravi bili složni u oceni da je kragujevački budžet u poslednjih 15 godina porastao za svega tri milijarde dinara, za razliku od drugih većih gradova u zemlji, Novog Sada koji je sa devet milijardi uvećao budžet na 45 milijardi, zatim Niš ili Beograd koji je budžet uvećao za 350 odsto.

Dominirao je komentar opozicije da budžetom nisu predviđena kapitalna ulaganja u Kragujevcu, nego da se radi o „krpljenju rupa“, o rekonstrukcijama, sanacijama, adaptacijama…

Odbornik Ivan Dubljanin iz Demokratske stranke je rekao da su svi kragujevački budžeti za vreme vlasti SNS-a „prosto kao preslikani“.

„Njihov koncept je takav da se grad Kragujevac oslanja na Republiku, kao da nema dovoljno snage da kapitalne investicije iznese sredstvima sa gradskog nivoa. Grad smo strateški predali Republici“, poručio je Dubljanin i ocenio da se u budžetu ne vidi šta je strategija lokalne samouprave za razvoj grada.

Za odbornika Stranke slobode i pravde Dalibora Jekića budžet za 2024. godinu je još jedan loš budžet koji ne pokazuje nivo investicione aktivnosti koji bi Kragujevac trebalo da ima u ovom trenutku.

Jekić smatra da su prihodi od prodaje zemljišta u iznosu od 1,6 milijardi dinara „nerealno planirani“, kao i da treba voditi računa o planiranom porezu na zarade, s obzirom da su neke firme otišle u stečaj ili smanjuju broj zaposlenih.

Prema njegovim rečima, zabrinjavajuće je javni gradski i prigradski prevoz u Kragujevcu koji je poveren firmi sa Uba („Strela“), za koji se sada izdvaja povećani iznos, ukupno 1,29 milijardi dinara.

„Ova odluka je jedna od najštetnijih koje ste doneli. Građani se voze samo sa jednom trećinom novih autobusa, svi ostali autobusi su stari, a gradski prevoz plaćamo 30 miliona dinara više mesečno nego pre“, kazao je Jekić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...