Izgradnja 202 mosta i 15 raskrsnica moguća već sledeće godine

Usvojen generalni projekat za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Novi Pazar

AutomobiliSrbijaVesti

6.3.2023 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Usvojen generalni projekat za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Novi Pazar Usvojen generalni projekat za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Novi Pazar
Državna Reviziona komisija usvojila je generalni projekat brze saobraćajnice od Kraljeva do Novog Pazara, što je prvi korak ka izgradnji ovog puta. Ministar građevinarstva,... Usvojen generalni projekat za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Novi Pazar

Državna Reviziona komisija usvojila je generalni projekat brze saobraćajnice od Kraljeva do Novog Pazara, što je prvi korak ka izgradnji ovog puta.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objasnio je da posle usvajanja ovog dokumenta sledi izrada idejnog projekta i projekta za građevinsku dozvolu, za šta Putevi Srbije imaju izabranog projektanta i da bi, ukoliko bude bilo novca, ovaj put mogao da se gradi 2024. godine, piše na sajtu Vlade Srbije.

Trasa budućeg koridora ide od auto-puta Miloš Veliki odnosno petlje Preljina, petlje Adrani, na teritoriji grada Kraljeva, zatim preko Drakčića, dolinom Vrdilske reke, preko Konareva, Mataruške banje, Bogutovačke banje, Maglič grada, potom dolinom Ibra do Ušća, zatim dolinom reke Raduše do Biljanovca, preko Brvenika do Raške, a zatim dolinom reke Raška do planirane obilaznice oko Novog Pazara.

Ministar je istakao da će dužina brze saobraćajnica Kraljevo-Novi Pazar biti 83,4 kilometra, pri čemu je na trasi predviđeno 13 denivelisanih raskrsnica i dve površinske (kružne) raskrsnice, dva odmorišta i jedno dvostrano parkiralište.

„Biće izgrađena 202 mosta, odnosno 101 most po smeru ukupne dužine 37,12 kilometara, a procenjena vrednost izgradnje je 18 miliona dinara po kilometru, ali da konačna cena biti utvrđena na tenderu. Nakon izgradnje brze saobraćajnice, od Novog Pazara do Beograda putovati za manje od dva i po sata, a ovaj put će obezbediti razvoj i investicije za Novi Pazar, Rašku i Kraljevo“, naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, ova saobraćajnica će imati poseban značaj za očuvanje našeg nacionalnog identiteta jer će omogućiti razvoj ovog kraja u kome se nalaze brojni srednjovekovni spomenici i manastiri.

„Put će prolaziti kroz srpsku Dolinu kraljeva u kojoj se nalaze dve banje – Mataruška i Bogutovačka, kao i manastiri Gradac i Žiča i drevni grad Maglič. Na desetak kilometara od Studenice nalazi se isposnica Svetog Save. Tu su i Petrova crkva koja potiče iz četvrtog veka i Deževa, mesto rođenja Rastka Nemanjića“, naglasio je ministar.

Na padinama Kopaonika se, kako je naveo, nalazi srednjovekovni grad Brvenik pored koga su manastiri Stara i Nova Pavlica, a tu su i manastiri Đurđevi stupovi i Sopoćani. Prema njegovim rečima, trinaest kilometara od Novog Pazara nalazi se jedan od ratnih prestonica Nemanjića srednjevekovni grad Jeleč i manastir Crna reka.

  • TATJANA

    7.3.2023 #1 Author

    Ovo će mnogo značiti za ekonomski razvoj Raske

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2023 #2 Author

    Skratice se put dosta,odlicno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...