Nestašica radne snage i čipova pritiska autoindustriju

Velika Britanija na nivou proizvodnje automobila iz 1956. godine

AutomobiliLifestyleSvetVesti

26.8.2021 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Velika Britanija na nivou proizvodnje automobila iz 1956. godine Velika Britanija na nivou proizvodnje automobila iz 1956. godine
Fabrike automobila u Velikoj Britaniji proizvele su u julu najmanje automobila od 1956. godine, zbog manjka radne snage i globalne nestašice računarskih čipova. Britanski... Velika Britanija na nivou proizvodnje automobila iz 1956. godine

Fabrike automobila u Velikoj Britaniji proizvele su u julu najmanje automobila od 1956. godine, zbog manjka radne snage i globalne nestašice računarskih čipova.

Britanski proizvođači automobila proizveli su u julu 53.400 vozila, što je pad od 37,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, prema podacima Društva proizvođača i trgovaca motornim vozilima (CMMT), prenosi Guardian.

Potražnja za novim automobilima ostala je relativno velika tokom pandemije korona virusa, ali proizvođači širom sveta borili su se da nastave sa proizvodnjom zbog problema u lancima snabdevanja. Analitičari očekuju da će nestašica čipova potrajati do iduće godine, što će usporiti oporavak elektronske industrije.

Proizvodnja u Velikoj Britaniji tokom 2021. godine porasla je za 18 procenata u poređenju sa prvih sedam meseci 2020. godine, kada su fabrike automobila bile zatvorene zbog zaključavanja usled pandemije. Istovremeno, to je 29 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine.

Nijedan veliki proizvođač automobila nije pošteđen, a kupci su primorani da mesecima čekaju na isporuku. Nemački proizvođač Volkwagen saopštio je prošle nedelje da će možda morati da smanji proizvodnju, a japanska Toyota najavila je da će u septembru smanjiti proizvodnju za 40 odsto. Britanski Jaguar Land Rover i Nissan prethodno su bili primorani da redukuju proizvodnju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...