izgradnja kasni zbog pandemije

Vetroelektrana Gvozd u Crnoj Gori od 2024. godine na mreži?

RegionU fokusuVesti

1.10.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Vetroelektrana Gvozd u Crnoj Gori od 2024. godine na mreži? Vetroelektrana Gvozd u Crnoj Gori od 2024. godine na mreži?
Pandemija korona virusa u prethodne dve godine ključni je razlog zbog koga kasni izgradnja vetroelektrane Gvozd, saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i... Vetroelektrana Gvozd u Crnoj Gori od 2024. godine na mreži?

Pandemija korona virusa u prethodne dve godine ključni je razlog zbog koga kasni izgradnja vetroelektrane Gvozd, saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i dodali da je realno da ovaj objekat na mreži bude u 2024. godini.

“Pandemija korona virusa u prethodne dve godine ključni je razlog zbog koga kasni izgradnja vetroelektrane Gvozd, jer su njene posledice uticale na globalni poslovni ambijent i energetski sektor, a to se sve odrazilo na pribavljanje potrebnih dozvola, saglasnosti i na pregovore o finansiranju ovog projekta” kazali su iz EPCG Vijestima, prenela je Mina.

Kada je državna energetska kompanija najavila ovaj projekat, očekivani početak izgradnje je bio u prošloj godini, a puštanje u rad 18 meseci nakon početka radova.

Projekat će se finansirati iz kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa kojom ugovor treba da se, prema najavi EPCG, potpiše u decembru ove godine. Kredit je vredan 82 miliona evra.

Projekat se realizuje kroz projektnu kompaniju Green Gvozd koja će biti u 100 procentnom vlasništvu EPCG.

Energetska kompanija očekuje građevinsku dozvolu za gradnju vetroelektrane u naredna dva meseca, dok je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) dao saglasnost za njeno priključenje na elektroenergetski sistem Crne Gore.

Regulatorna agencija za energetiku i komunalne delatnosti (REGAGEN) je u prošlogodišnjem izveštaju o stanju u energetskom sektoru, koji je u skupštinskoj proceduri, navela da je EPCG u projekat izgradnje ove vetroelektrane lani uložila nepunih 60.000 evra.

Regulator je naveo da dosadašnja dinamika aktivnosti sprovedenih na ovom projektu ukazuje na potrebu intenziviranja kako se ne bi ugrozilo zatvaranje elektroenergetskog bilansa planirano dugoročnim energetskim bilansom za period od naredne do 2025, kojim je predviđeno puštanje u pogon ove vetroelektrane u 2024. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...