Da li će ova mašina biti spas za farmere?

(VIDEO) Robot uništava 100.000 biljaka korova na sat

AgrobiznisBiznisSvetVesti

28.4.2021 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

(VIDEO) Robot uništava 100.000 biljaka korova na sat (VIDEO) Robot uništava 100.000 biljaka korova na sat
Najnoviji robot kojeg je razvio američki startap „Carbon Robotics“, može da uništi 100.000 biljaka korova na sat i u jednom danu da obradi šest... (VIDEO) Robot uništava 100.000 biljaka korova na sat

Najnoviji robot kojeg je razvio američki startap „Carbon Robotics“, može da uništi 100.000 biljaka korova na sat i u jednom danu da obradi šest do sedam hektara useva.

On brzinom od osam kilometara na sat, sa 12 kamera skenira zemlju, prepoznaje korov i laserom ga uništava, objavio je Agroklub, prenosi Tanjug.

Poređenja radi, američki poljoprivrednik Šaj Majers (Shay Myers), koji gaji povrće, objašnjava da jedan radnik može da okopa manje od pola hektara, na primer, luka dnevno i dodaje da očekuje da će se mašina isplatiti za dve do tri godine, s obzirom da košta nekoliko stotina hiljada dolara (tačna cena nije poznata), a to je često nedostižno većini poljoprivrednika.

Ipak, čak i oni koji mogu da priušte ovakvu pomoć u skorije vreme neće moći da kupe ovaj robot, jer je proizvođač, „Carbon Robotics“ već rasprodao sve koji su bili na raspolaganju za 2021. godinu.

Evropa, takođe, razvija robota koji je poput američkog, opremljen skenerom koji razlikuje korov od useva i uništava ga laserom.

„Ovaj sistem sastoji se od lasera, koji je u osnovi proširenje onih koji se koriste u medicini. Njegov zrak usmeren je na biljne meristeme, odnosno tkiva, dovoljno dugo da ih sprži i u kratkom vremenu uništi“, objašnjava koordinator projekta Pablo Gonzales de Santos (Pablo Gonzalez de Santos).

Naglašava da se taj robot može prilagoditi za rad na bilo kojoj vrsti useva, iako će u početku biti usmeren na šećernu repu, pšenicu i kukuruz, a plan je de se testira i na šargarepi i krompiru.

Procenjuje se da će ovaj model robota biti dovršen do 2023. godine, kada će se i naći i u prodaji.

  • Dika

    28.4.2021 #1 Author

    Poljoprivredna mehanizacija u svetu je na mnogo višem nivou nego kod nas. Ovo će biti neverovatna mašina, za mnoge nedostižna.

    Odgovori

  • Zorica S.

    28.4.2021 #2 Author

    Korisna stvar za plantaze.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    24.1.2022 #3 Author

    Skupa mašina uglavnom nedostupna našim poljoprivednicima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...