Prema najnovijem izveštaju OECD

Virus Covid-19 ugasio 22 miliona radnih mesta u razvijenim zemljama

AnalizaSvetU fokusuVesti

8.7.2021 09:01 Autor: Marko Miladinović 0

Virus Covid-19 ugasio 22 miliona radnih mesta u razvijenim zemljama Virus Covid-19 ugasio 22 miliona radnih mesta u razvijenim zemljama
U razvijenim ekonomijama je zbog pandemije korona virusa ugašeno čak 22 miliona radnih mesta, izvestila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). U... Virus Covid-19 ugasio 22 miliona radnih mesta u razvijenim zemljama

U razvijenim ekonomijama je zbog pandemije korona virusa ugašeno čak 22 miliona radnih mesta, izvestila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U upravo objavljenom Godišnjem izveštaju OECD o izgledima zapošljavanja navodi se takođe da je državnim programima za očuvanje zaposlenosti, sprovedenim u jeku krize korona virusa, sačuvano oko 21 milion radnih mesta.

Ipak, bogate nacije suočavaju se sa pretnjom dugotrajnog rasta stope nezaposlenosti, jer mnogo nekvalifikovanih radnika, koje je pandemija raselila, teško nalazi novo zaposlenje, prenosi CNBC.

„Mnogi poslovi izgubljeni tokom krize pandemije neće se oporaviti“, rekao je Stefan Karsiljo (Stephane Carcillo), šef službe za radna mesta i zarade u OECD povodom objavljivanja izveštaja.

U maju ove godine, stopa nezaposlenosti na nivou svih 38 zemalja članica OECD smanjena je na 6,6 odsto, ali je i dalje za najmanje 1,0 procenat iznad nivoa od pre pandemije.

Od 22 miliona ljudi koji su ostali bez posla širom ekonomija OECD, osam miliona je nezaposleno, a 14 miliona se smatra neaktivnim.

Stručnjaci ove organizacije ne očekuju da se ukupna zaposlenost u zemljama članicama ove organizacije normalizuje do trećeg kvartala 2023.

Ipak, situacija sa zapošljavanjem u pojedinim zemljama, poput onih u azijsko-pacifičkom regionu, koje su pokazale da se bolje snalaze u krizi, mogla bi brže da se popravi.

U izveštaju se navodi da će kriza tržišta rada na mlade verovatno uticati više nego na širu odraslu radnu populaciju.

Prema studiji OECD, uticaj Covid-19 krize na mlade bio je u najmanju ruku dvostruko veći nego na odrasle generalno, a među najteže pogođenima su mladi u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Španiji.

U izveštaju se ukazuje na to da se sve ovo dešava u situaciji u kojoj već odranije postoji problem zapošljavanja mladih i napominje da je bilo potrebno punih 10 godina da se zaposlenost mladih vrati na normalan nivo nakon globalne finansijske krize 2008. godine.

Da bi se „efekat ožiljaka“ ublažio, ovog puta je potrebno da se preduzmu snažnije mere za ulaganje u mlade ljude, kao što su, na primer, obuka putem prakse u preduzećima i prekvalifikacija, savetuju u OECD. Zaključuje se da fenomen rada na daljinu, koji je podstakla pandemija, predstavlja jedinu svetlu tačku u ovoj situaciji, i ohrabruje poslodavce da budu fleksibilniji i inkluzivniji u svojim radnim politikama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...