VIŠE OD POLOVINE SVETSKIH DESTINACIJA OTVORILO VRATA Za turiste ograničenja u 47 odsto odredišta, pokazuje analiza UNWTO

AnalizaBiznisSvetTurizamVesti

12.9.2020 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VIŠE OD POLOVINE SVETSKIH DESTINACIJA OTVORILO VRATA Za turiste ograničenja u 47 odsto odredišta, pokazuje analiza UNWTO VIŠE OD POLOVINE SVETSKIH DESTINACIJA OTVORILO VRATA Za turiste ograničenja u 47 odsto odredišta, pokazuje analiza UNWTO
Više od 50 odsto svetskih turističkih odredišta do 1. septembra ublažilo je ograničenja putovanja uvedena zbog pandemije korona virusa, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije... VIŠE OD POLOVINE SVETSKIH DESTINACIJA OTVORILO VRATA Za turiste ograničenja u 47 odsto odredišta, pokazuje analiza UNWTO

Više od 50 odsto svetskih turističkih odredišta do 1. septembra ublažilo je ograničenja putovanja uvedena zbog pandemije korona virusa, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Uprkos tome što su u mnogim zemljama još uvek na snazi restriktivne mere, primećuje se trend postepenog ponovnog pokretanja turizma, ocenjuje UNWTO u izveštaju „Ograničenja putovanja vezana za Covid-19: Globalni pregled za turizam“.

Do 1. septembra 53 odsto svetskih turističkih destinacija ublažilo je ograničenja putovanja, dok je 47 procenata zadržalo određene restrikcije, pokazuje analiza ove organizacije.

unwto.org

Koordinirano vođstvo i pojačana saradnja među vladama dovele su do toga da se turizam polako, ali kontinuirano pokreće u mnogim delovima sveta. Ublažavanje ograničenja putovanja znači i povratak socijalnih i ekonomskih koristi od turizma„, izjavio je glavni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili, izrazivši zabrinutost zbog onih destinacija sa dugotrajnim i potpunim ograničenjima putovanja, u kojima bez turizma nema ekonomskog razvoja, prenosi Seebiz.

Svetska odredišta, koja su ublažila ograničenja putovanja, uglavnom imaju visok ili vrlo visok nivo zdravstvene i higijenske infrastrukture, kao i relativno nisku stopu infekcije korona virusom, utvrdio je UNWTO.

Među naprednim ekonomijama 79 odsto turističkih odredišta već je ublažilo restriktivne mere, dok je u zemljama u razvoju to učinilo samo 47 procenata, a 64 odsto onih koji su relaksirali ograničenja zavisni su od turističkog avioprometa.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Potpuno zatvorene granice za turizam trenutno su na snazi u 43 odsto svetskih destinacija, dok je 27 procenata barem 30 nedelja držalo spuštene granične rampe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...