Ovogodišnji rebalans sutra pred poslanicima

Više sredstava za kapitalne projekte

SrbijaVesti

25.10.2021 11:04 Autor: Redakcija Biznis.rs

Više sredstava za kapitalne projekte Više sredstava za kapitalne projekte
Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije usvojio je danas Predlog rebalansa budžeta za 2021. godinu, kojim je, kako je... Više sredstava za kapitalne projekte

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije usvojio je danas Predlog rebalansa budžeta za 2021. godinu, kojim je, kako je rečeno, izvršena preraspodela sredstava čime su pojedina ministarstva dobila veća sredstava za pojedine kapitalne projekte.

Ukupni budžetski prihodi predviđeni rebalansom iznose 1.488,5 milijardi dinara, a rebalansom budžeta predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.792,95 milijardi dinara.

Kada je reč o Ministarstvu privrede, državni sekretar Milan Ljuštić rekao je da je rebalansom budžet tog Ministarstva 93,3 milijardi dinara, dok je rebalansom iz aprila iznosio 104 milijardi dinara. Naveo je da je u tom Ministarstvu napravljena ušteda, jer je završeno sa isplatom minimalca, a napravljen je i ušteda u materijalnim troškovima.

Ljuštić je istakao da je tri milijardi dinara izdvojeno za projekat podrške za nabavku elektronskih fiskalnih uređaja.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković navela je da će i kroz ovaj rebalans biti nastavljeno sa politikom koja bi trebalo da obezbedi povećanje energetske efikasnosti.

Rebalansom budžeta su, ističe, izdvojena sredstva za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, čija izgradnja počinje u novembru.

Deo rebalansa su, kaže, projekti koji se zasnivaju na obnovljivim izvorima energije. „Posebnu pažnju izdvojili smo za energetski ugrožene kupce, danas ih ima oko 70.000, a mi smo predložili i u fazi je usvanja nova Uredba o energetski ugroženom kupcu koja bi trebala taj broj da poveća na više od 200.000“, rekla je Atanacković tokom sastanka skupštinskog odbora.

Navela da građani moraju biti zaštićeni od trenutne energetske krize i ponovila da cena energenata neće rasti do kraja grejne sezone.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Žikica Nestorović rekao je da je rebalansom izdvojeno 240 miliona dinara za digitalizaciju turističke ponude. Takođe, izdvojeno je i 50 miliona dinara za turističke agencije, a subvencija će se dodeljivati turističkim agencijama na ime tekućih troškova za obezbeđenje garancije putovanja za ovu godinu. Istakao je da su turističke agencije najviše pogođene pandemijom i dodao da je to ponuda koja se nastavlja od prethodne godine.

Nestorović je podsetio da agencije imaju rok do 15. januara da izvrše zamenska putovanja i naveo da je do sada zamenjeno samo 50 odsto putovanja.

Govoreći o rebalansu budžeta za ovu godinu, ministar finansija Siniša Mali je rekao da je u budžetu ostvaren bolji rezultat od očekivanog za oko 1,5 milijardi evra i da je sasvim realno očekivanje da će srpski BDP ove godine zabeležiti rast od sedam odsto, kao i da očekuje da će prosečna plata u decembru iznositi između 618 i 620 evra.

Takođe, deficit budžeta će iznositi 4,9 odsto, umesto očekivatnih 6,9 odsto BDP-a, a javni dug na kraju 2021. godine iznosiće 58,2 odsto, rekao je ministar finansija. Napomenuo je da je javni dug u EU zbirno 97 odsto BDP-a.

„Sutra ću u parlamentu braniti predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, a već naredne nedelje očekujem na vladi predlog budžeta za 2022. godinu, koji će biti pozitivan i razvojni budžet, sa većim platama i penzijama, i većom minimalnom zaradom za 9,4 odsto“, rekao je Mali gostujući na TV Prva.

Mali je istakao da će se već u narednih nekoliko dana znati koliko će biti uvećane plate i penzije, pošto se završava rad na izradi novog budžeta za 2022. godinu.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...