planiran otkup letelice od brazilske banke?

Vlada Crne Gore traži rešenje za avion E-195, poznat kao „Čarli“

Firme u fokusuRegionU fokusuVesti

29.1.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Crne Gore traži rešenje za avion E-195, poznat kao „Čarli“ Vlada Crne Gore traži rešenje za avion E-195, poznat kao „Čarli“
Crna Gora je odlučila da od brazilske banke BNDS otkupi avion Embraer E-195 popularnog naziva „Čarli” (Charlie), koji je bio deo flote Montenegro Airlines.... Vlada Crne Gore traži rešenje za avion E-195, poznat kao „Čarli“

Crna Gora je odlučila da od brazilske banke BNDS otkupi avion Embraer E-195 popularnog naziva „Čarli” (Charlie), koji je bio deo flote Montenegro Airlines. Međutim, i dalje nije poznato na koji način će država iznajmljivati ovaj avion nacionalnom avio-prevozniku Air Montenegro. Zato, iz Montenegro Airlines u stečaju predlažu vladi da kupi avion za njih, a da ga onda stečajna uprava iznajmljuje ToMontenegru.

Embraer 195 popularni „Čarli“, bio je deo flote nekadašanje nacionalne kompanije Montenegro Airlines. Prije dve godine bio je potpuno ispravan, a trenutno je bez motora, parkiran na podgoričkom vojnom aerodromu. Zbog neotplaćenog kredita, njegov vlasnik sada je brazilska banka, piše RTCG.me.

Iz Vlade Crne Gore je potvrđeno da planiraju da ga opet otkupe, sada od banke.

„Kupovina tog aviona treba da bude zajednička aktivnost Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva finansija i socijalnog staranja čiji su predstavnici već razgovarali s brazilskom bankom BNDS, koja je faktički vlasnik aviona“, navode u saopštenju MKI.

U najavi države da će kupiti avion, iz Montenegro Airlines u stečaju vide niz nejasnoća.

„Osim direktne državne pomoći, u kojoj vlasnik kupuje i samom sebi iznajmljuje avion, nesu rešena pitanja snošenja troškova za vraćanje ovog aviona u plovidbeno stanje“, kazala je Nela Marković iz Montenegro Airlines u stečaju.

Od kupovine tog aviona odustao je novi nacionalni avio-prevoznik Air Montenegro zbog nedostatka novca, ali su zainteresovani da uzmu ovaj avion u zakup, ako bi država preuzela troškove vraćanja vazduhoplova u tehnički ispravno stanje.

„U slučaju da Vlada Crne Gore, ipak, ne obezbedi dodatna sredstva za njegovo dovođenje u tehničko ispravno stanje, ToMontenegro će i u tom slučaju pokušati da nađe način da iskoristi taj resurs. Napominjemo da su za njegovo vraćanje u plovidbeno stanje potrebna milionska ulaganja, koja i dugo traju“, navodi se u saopštenju ToMontenegro.

Spremno rešenje, tvrde, imaju u Montenegro Airlines, a to je da vlada kupi avion, a MA da ga izdaje novoosnovanoj kompaniji To Montenegru, kazala je Marković.

Na ovaj predlog nisu, kažu, dobili odgovor iz vlade.

 • ACIKA

  2.2.2022 #1 Author

  Hvala Bogu pa smo mi JAT privatizovali na vreme i uradili pravu stvar. Da nismo pre par godina privatizovali JAT sad bi otisli u stecaj kao i vecina manjih ali i vecih kompanija u regionu.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.