Firme mogu iskoristiti povraćaje za podizanje novih zasada do 100 hektara godišnje

Vlada Srbije subvencijama podstiče razvoj vinogradarstva

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

18.5.2021 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Srbije subvencijama podstiče razvoj vinogradarstva Vlada Srbije subvencijama podstiče razvoj vinogradarstva
U Gradskoj kući u Vršcu predstavljena je nacionalna strategija koja uključuje mere pomoći Vlade Srbije za opremanje vinarija u vidu subvencija, kao i druge... Vlada Srbije subvencijama podstiče razvoj vinogradarstva

U Gradskoj kući u Vršcu predstavljena je nacionalna strategija koja uključuje mere pomoći Vlade Srbije za opremanje vinarija u vidu subvencija, kao i druge mere vezane za pomoć pri prodaji i poboljšanju kvaliteta vina.

Predsednik krovnog Saveza vinara i vinogradara Srbije Marko Malićanin istakao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada Srbije usvajanjem strategije za period od 2021. do 2031. godine planiraju da podrže podizanje novih zasada vinove loze.

Prema njegovim rečima, svesni su činjenice da je ta grana poljoprivrede potpuno devastirana u proteklih 30 godina i da se maksimalni napori ulažu za svaki novi hektar zasada vinove loze.

„Sada se može mnogo lakše i kroz ozbiljne povraćaje od strane Ministarstva poljoprivrede dobiti novac, a novina je da se na osnovu predračuna za potporu poput stubova, žica, protivigradnih mreža, može dobiti novac unapred“, navodi Malićanin.

Predstavljeno je tržište vina u našoj zemlji i najavljena podrška srpskim vinima u vidu rigoroznijih fitosanitarnih kontrola grožđa prilikom uvoza, kao i prelermana na uvoz stranih vina na naše tržište.

Po novom pravilniku, velike firme mogu iskoristiti povraćaje za podizanje novih vinograda do 100 hektara godišnje, a uskoro mogu očekivati i nove IPARD programe namenjene seoskom turizmu, na osnovu kojih će moći da unaprede svoje vinske sale i smeštajne kapacitete koji zasigurno fale na srpskom vinskom putu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...