Zamrznute cene piletine, mleka, brašna, šećera, ulja

Vlada Srbije usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena životnih namirnica

SrbijaVesti

29.7.2022 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Vlada Srbije usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena životnih namirnica Vlada Srbije usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena životnih namirnica
Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici novu uredbu kojom se produžava zamrzavanje cena pojedinih vrsta namirnica, ali se ova lista i proširuje. Tako... Vlada Srbije usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena životnih namirnica

Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici novu uredbu kojom se produžava zamrzavanje cena pojedinih vrsta namirnica, ali se ova lista i proširuje. Tako se, do kraja avgusta, ograničava i maksimalna cena piletine u prodavnicama, pa će celo pile po kilogramu koštati maksimalno 299,99 dinara.

Istovremeno, već zamrznute cene četiri kategorije svinjskog mesa: od buta, plećke, vrata, kao i krmenadle sa kostima sada se uvećavaju. Pa će svinjski but, na primer, umesto 709 dinara, „po novom“ koštati 750,2 dinara.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže, saopšteno je posle sednice vlade, prenosi N1.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme, po novoj uredbi, da prelazi 113,99 dinara, što je ista cena koja je važila i do sada.

Šećer – beli kristal u svim pakovanjima – ne sme da bude skuplji od 96,99 dinara po kilogramu, što je takođe nepromenjena cena u odnosu na važeću uredbu.

Cena jestivog ulja ograničena je na nivou od 15. novembra prošle godine, a u novoj uredbi – kao i u postojećoj, i dalje se ne precizira iznos (što znači da svaki trgovac drži „svoju“ cenu ulja koja je važila na taj dan).

Šoping kolica
Foto: Pixabay.com

Vlada je od 15. jula ograničila cene svežeg mesa. Tako je meso od svinjskog buta u protekle dve nedelje smelo da košta najviše 709 dinara, plećke 699 dinara, dok je cena mesa od svinjskog vrata i krmenadla sa kostima bila ograničena na maksimum 595 dinara.

Sada se ove cene uvećavaju, pa će maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju biti 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu.

Cena brašna po dosadašnjoj uredbi nije bila precizirana. Tačnije, važilo je „opšte pravilo“ da trgovci moraju da ga prodaju po cenama koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine. Sada su uredbom precizno navedene cene za dve vrste brašna.

Brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu. Maksimalna cena za brašno tip T-500 je, po novoj uredbi – 78,65 dinara po kilogramu.

 • VERA

  30.7.2022 #1 Author

  Jeste neophodno je da se očuva standard lkudi samim tìm.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  31.7.2022 #2 Author

  Zamrznute posle 30% poslupljenja u dva dana, nije nioo resenje po dzep gradjana

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.8.2022 #3 Author

  Nas standard sa ovim svim poskupljenjima je sada prezivljavanje…

  Odgovori

 • Ceca

  28.8.2022 #4 Author

  Sve po nasem dzepu

  Odgovori

 • LEBRON

  2.7.2023 #6 Author

  Odlično

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...