ukidaju se dažbine i takse za uvoz i izvoz sa Albanijom, nema reeksporta

Dogovoren slobodan protok osnovnih namirnica u okviru Otvorenog Balkana

Vesti

27.7.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Dogovoren slobodan protok osnovnih namirnica u okviru Otvorenog Balkana Dogovoren slobodan protok osnovnih namirnica u okviru Otvorenog Balkana
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da su članice inicijative Otvoreni Balkan u Tirani dogovorile da neće biti zabrane prometa osnovnih... Dogovoren slobodan protok osnovnih namirnica u okviru Otvorenog Balkana

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da su članice inicijative Otvoreni Balkan u Tirani dogovorile da neće biti zabrane prometa osnovnih životnih namirnica između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

„Zaključili smo sporazum koji se sada izrađuje i biće potpisan u Beogradu na sledećem samitu, već u septembru, da u okviru Otvorenog Balkana neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera i osnovnih namirnica, da ćemo mapirati skladišne i proizvodne kapacitete u sve tri zemlje kako bi mogli da definišemo spremnost da imamo slobodan protok roba“, rekao je Čadež za RTS,a prenosi Beta.

Predsednik PKS je dodao da će takav sporazum i privrednike ohrabriti da prave dugoročnije ugovore jer imaju reč države da neće biti zastoja, a sadržana je i odredba da je zabranjen reeksport, kako ne bi došlo do manipulacija.

Čadež je dodao da se ukidaju takse i dažbine za uvoz i izvoz sa Albanijom. Kada je reč o snabdevenosti namirnicama u Srbiji, predsednik PKS kaže da nestašica nema, a najveći izazov je cena svinjskog mesa.

Vladi je predloženo, kako je objasnio, da se ograniči trgovačka marža, a ne cena mesa, jer je proizvodnja realno poskupela zbog rasta cene kukuruza.

Dodao je da je ograničenje cena u prodaju samo hitna mera, a da se sada radi na rešavanju problema proizvođača, kako ne bi poslovali sa gubitkom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...