nemiri u toj zemlji ne utiču na proizvodnju uranijuma

Vlada u Kazahstanu ograničila cene gasa, benzina i komunalija

SvetVesti

6.1.2022 16:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada u Kazahstanu ograničila cene gasa, benzina i komunalija Vlada u Kazahstanu ograničila cene gasa, benzina i komunalija
Kazahstanska vlada je uvela u četvrtak šestomesečno ograničenje cena tečnog gasa i benzina i moratorijum na podizanje cena komunalnih usluga, u svetlu protesta koji... Vlada u Kazahstanu ograničila cene gasa, benzina i komunalija

Kazahstanska vlada je uvela u četvrtak šestomesečno ograničenje cena tečnog gasa i benzina i moratorijum na podizanje cena komunalnih usluga, u svetlu protesta koji su počeli 2. januara nakon povećanja cena goriva.

„Uvedeno je ograničenje maloprodajne cene za tečni naftni gas za automobile na benzinskim pumpama na teritoriji Kazahstana na 180 dana“, piše u saopštenju objavljenom danas veb sajtu kazahstanske vlade, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS.

Dalje se dodaje da je uvedeno privremeno državno regulisanje cena na tržištu benzina i dizel goriva na 180 dana.

Pored toga, vlada je uvela moratorijum od 180 dana na povećanje komunalnih tarifa (grejanje, gas, struja i voda), kao i zabranu izvoza stoke u narednih šest meseci kako bi se stabilizovale cene mesa i povrća.

Kompanija Kazatomprom, najveći svetski proizvođač uranijuma, saopštila je u četvrtak da radi normalno i da aktuelni nemiri u Kazahstanu ne utiču na proizvodnju ili izvoz.

„Iskopavanje uranijuma ide po planu, nije bilo zastoja. Kompanija ispunjava svoje izvozne ugovore“, rekao je portparol Kazatomproma, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Cene uranijuma su porasle nakon izbijanja nemira u toj zemlji, koji su prvobitno počeli zbog povećanja cena goriva, a u međuvremenu prerasli u političke proteste. Spot cene uranijuma su u sredu dostigle 45,5 dolara po funti (450 grama), što je najviši nivo od 30. novembra, prema proceni S&P Global Platts-a.

Proizvodnja koja se pripisuje Kazatompromu predstavljala je približno 23 odsto globalne proizvodnje primarnog uranijuma u 2020. godini, navodi se na veb stranici kompanije.

Tagovi
CENE SVET VESTI
  • IVAN

    28.10.2022 #1 Author

    Teska situacija sve gore i gore

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...