Osnivanje namenskog fonda možda već ove nedelje

Vladajuća koalicija i opozicija dogovorile 100 milijardi evra ulaganja u nemačku vojsku

EUVesti

30.5.2022 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vladajuća koalicija i opozicija dogovorile 100 milijardi evra ulaganja u nemačku vojsku Vladajuća koalicija i opozicija dogovorile 100 milijardi evra ulaganja u nemačku vojsku
Nemačka vladajuća koalicija i demohrišćani, vodeća opoziciona grupa, dogovorile su posle dugih pregovora osnivanje posebnog fonda za modernizaciju vojske. Kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz)... Vladajuća koalicija i opozicija dogovorile 100 milijardi evra ulaganja u nemačku vojsku

Nemačka vladajuća koalicija i demohrišćani, vodeća opoziciona grupa, dogovorile su posle dugih pregovora osnivanje posebnog fonda za modernizaciju vojske.

Kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) je fond od 100 milijardi evra opisao kao „pravi odgovor na epohalne promene koje su počele napadom Rusije na Ukrajinu.“

„Bundesver će biti jači. Braniće nas bolje nego ikad, a u NATO će činiti što je do njega. Uvek ćemo moći da se branimo od napada spolja,“ rekao je Šolc u ponedeljak. Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) je dogovor pozdravila kao „dobar kompromis.“ „NATO sada može da se osloni na nas,“ rekla je za Deutschlandfunk.

Berbok je posebno pozdravila dogovor o finansiranju odbrane od sajber napada za koje su se naročito zalagali njeni Zeleni. Demohrišćani su insistirali da poseban fond ide samo za vojsku, pa će se odbrana od sajber napada, zaštita civila i program stabilizacije partnerskih zemalja finansirati iz budžeta. Berbok je istakla da se u okviru strategije nacionalne bezbednosti radi na konceptu odbrane od sajber napada, za šta „naravno treba mnogo novca“, prenosi agencija DPA. 

„Dolazeće godine treba iskoristiti za snaženje savezništva i odbrambene moći“, rekla je Berbok i ocenila je važno što su se političke partije dogovorile da zbog toga promene ustav. 

Naime, poseban fond za Bundesver finansiraće se isključivo kreditima, što zahteva izmene najvišeg zakona države. Za promenu ustava potrebni su glasovi dve trećine poslanika. Tu većinu vladajuće stranke imaju uz podršku Unije demohrišćana (CDU/CSU), najvećeg saveza u opoziciji. 

Bundestag će poseban fond da odobri možda već ove nedelje, rekao je za televiziju ZDF šef poslaničke grupe Hrišćansko-socijalne unije CSU Aleksander Dobrint (Alexander Dobrindt). Ministarka odbrane Kristine Lambreht (Christine Lambrecht) je za isti program je isto rekla da očekuje brzu proceduru u parlamentu. 

Potom vlada može da pravi spisak nabavki tenkova, aviona, brodova i drugog naoružanja i tehnike za Bundesver, rekao je Dobrint. Lambrehtova je govorila i o drugim potrebama u opremi, od uređaja za noćno osmatranje i radija do teških transportnih helikoptera.

Što se tiče obaveza u NATO, Nemačkoj samo za municiju treba 20 milijardi evra. „Možemo da počnemo čim fond bude uspostavljen,“ rekla je Lambreht. 

NATO od članica zahteva da godišnje za odbranu izdvajaju dva odsto bruto domaćeg proizvoda. To u Nemačkoj neće regulisati ustav, već poseban zakon.

Opoziciona Levica je najavila da neće glasati za fond. Šef poslaničkog kluba stranke, Ditmar Barč (Dietmar Bartsch), je ocenio da Bundesveru adekvatna oprema jeste potrebna, ali ne i dodatno naoružavanje.

Levica umesto fonda za modernizaciju vojske predlaže poseban fond za siromašnu decu.

  • Anonimni

    30.5.2022 #1 Author

    Zasto bas u ovom trenutku

    Odgovori

  • IVAN

    30.5.2022 #2 Author

    Zasto bas u ovom trenutku.

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.5.2022 #3 Author

    Sve ide u naoruzanje i vojsku,situacijaj e ozbiljna..

    Odgovori

  • kaćica

    30.5.2022 #4 Author

    Veliki je to novac,nije mi jasno zbog cega toliko ulaganje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.