Radnici bili “zakinuti” za plate i beneficije

Vozačima kompanija Uber i Lyft biće vraćeno 328 miliona američkih dolara

SvetVesti

6.11.2023 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vozačima kompanija Uber i Lyft biće vraćeno 328 miliona američkih dolara Vozačima kompanija Uber i Lyft biće vraćeno 328 miliona američkih dolara
Kompanije Uber i Lyft nagodile su se s nadležnim američkim tužilaštvom pa će svojim vozačima u Njujorku isplatiti 328 miliona američkih dolara na osnovu... Vozačima kompanija Uber i Lyft biće vraćeno 328 miliona američkih dolara

Kompanije Uber i Lyft nagodile su se s nadležnim američkim tužilaštvom pa će svojim vozačima u Njujorku isplatiti 328 miliona američkih dolara na osnovu naknade za oduzete plate i beneficije.

Uber će uplatiti 290, a Lyft 38 miliona dolara u dva fonda koji će se zatim koristiti za plaćanje potraživanja za oko 100.000 sadašnjih i bivših vozača u državi Njujork.

Kompanije za prevoz takođe su se složile da definišu minimalnu platu i plaćeno bolovanje za vozače širom države, piše agencija Mina.

Godinama su Uber i Lyft „sistemski varali vozače i uskraćivali im stotine miliona dolara u platama i beneficijama“, tvrdi tužilaštvo.

Istraga Državnog tužilaštva bila je usmerena na tvrdnje da su kompanije naplaćivale brojne namete, a na zaposlene prebacivale poreze i takse koje je trebalo da plate putnici.

„Kompanije gotovo formalno priznaju da su ti vozači zapravo njihovi zaposleni koji zaslužuju ista prava pri zapošljavanju kao i svi ostali radnici“, rekao je Endru Vulf (Andrew Wolff), docent na Fakultetu za industrijske i radne odnose Univerziteta Cornell.

U budućnosti će Uber i Lyft takođe morati da omoguće vozačima da zatraže bolovanje putem aplikacija.

 • SABRINA

  6.11.2023 #1 Author

  Stvarno neverovatno da su ljudi radili u firmi koja ih je varala..strašno.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  6.11.2023 #2 Author

  Sramota,samo da uzmu sebi sto vise!

  Odgovori

 • ZVEZDA

  6.11.2023 #3 Author

  Tako i treba sve da im se vrato… Stvarno nema smisla da obmanjuju radnike

  Odgovori

 • Sindi

  7.11.2023 #4 Author

  Sjajno sto su se izborili! Pravda za vozace!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.