centralna banka crne gore objavila podatke za prošli mesec

Vrednost crnogorskog platnog prometa u septembru manji za 5,6 odsto

BankeNovacRegionVesti

16.10.2021 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost crnogorskog platnog prometa u   septembru manji za 5,6 odsto Vrednost crnogorskog platnog prometa u   septembru manji za 5,6 odsto
Vrednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u septembru iznosila je 1,35 milijardi evra, što je 5,6 odsto manje u odnosu na avgust,... Vrednost crnogorskog platnog prometa u   septembru manji za 5,6 odsto

Vrednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u septembru iznosila je 1,35 milijardi evra, što je 5,6 odsto manje u odnosu na avgust, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Od toga je 93,7 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu, prenosi agencija Mina.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U septembru je za 22 radna dana realizovano 1,02 miliona naloga, od čega 35,8 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izveštaju CBCG.

Prosečni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 46,58 hiljada naloga, dok je prosečna dnevna vrednost platnog prometa iznosila 61,57 miliona evra.

U septembru za 11,22 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...