OPEC očekuje rast potražnje za energentom do nivoa iznad tri miliona barela dnevnom

Vrednost nafte na londonskom tržištu ponovo blizu 100 dolara

SvetVesti

12.8.2022 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost nafte na londonskom tržištu ponovo blizu 100 dolara Vrednost nafte na londonskom tržištu ponovo blizu 100 dolara
Cene nafte u četvrtak su porasle više od jedan odsto nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila prognozu rasta potražnje za naftom... Vrednost nafte na londonskom tržištu ponovo blizu 100 dolara

Cene nafte u četvrtak su porasle više od jedan odsto nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila prognozu rasta potražnje za naftom ove godine, jer je rast cena prirodnog gasa podstakao neke potrošače da pređu na naftu. Rast cena se nastavio i na jutarnjem trgovanju.

Cena barela na londonskom tržištu trenutno je 99,67 dolara, dok je na američkom 94,28 dolara, navodi se na sajtu za OilPrice.com.

„Cene prirodnog gasa i električne energije porasle su do novih nivoa, podstaknute prelaskom s gasa na naftu u nekim zemljama“, saopšteno je iz agencije u mesečnom izveštaju u kojem je povećala svoje izglede potražnje u ovoj godini 380.000 barela nafte dnevno (bpd).

S druge strane, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je snizila svoju prognozu rasta svetske potražnje za naftom u ovoj godini zbog ekonomskog uticaja rusko-ukrajinskog sukoba, visoke inflacije i merama za suzbijanje širenja korona virusa.

OPEC očekuje da će potražnja za naftom ove godine porasti 3,1 milion bpd, što je pad od 260.000 bpd u odnosu na prethodnu prognozu. Međutim, i dalje je njegova prognoza ukupne globalne potražnje za naftom u ovoj godini veća od one koju je dala IEA.

Porast zaliha nafte u SAD prošle sedmice i ponovno pokretanje tokova sirove nafte na naftovodu Družba koji snabdeva centralnu Evropu ograničili su dalji rast cena.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su 5,5 miliona barela u protekloj sedmici, objavila je američka Uprava za energetske informacije, više od očekivanog povećanja od 73.000 barela.

U odvojenom je izveštaju OPEC objavio da je barel korpe nafte njenih članica u sredu koštao 101,29 dolara, što znači da je porastao 37 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.