Nestabilnost na berzi izazvana strahovanjima od recesije

Vrednost S&P 500 indeksa i dalje pada

BerzaSvetVesti

8.12.2022 11:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost S&P 500 indeksa i dalje pada Vrednost S&P 500 indeksa i dalje pada
Wall Street je u sredu zabeležio pad S&P 500 indeksa peti dan zaredom jer investitore brinu pitanja do kog nivoa će Federalne rezerve (Fed)... Vrednost S&P 500 indeksa i dalje pada

Wall Street je u sredu zabeležio pad S&P 500 indeksa peti dan zaredom jer investitore brinu pitanja do kog nivoa će Federalne rezerve (Fed) povećati kamatne stope i da li američka ekonomija može da izbegne recesiju.

Dow Jones ostao je gotovo nepromenjen na nivou od 33.597 bodova, dok je S&P 500 izgubio 0,19 odsto, na 3.933 poena, a Nasdaq indeks 0,51 odsto, na 10.958 bodova.

Na tržištu vlada nesigurnost jer se ulagači plaše da će američka ekonomija naredne godine uroniti u recesiju, uzimajući u obzir agresivno povećanje kamata u ovoj godini, prenosi agencija Mina.

Prema procenama analitičara i čelnika centralnih banaka, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja.

U oktobru i novembru S&P 500 indeks porastao je gotovo 14 odsto, smanjivši gubitke od početka godine, jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata.

Nakon serije povećanja kamata 0,75 procentnih poena, na tržištu se procenjuje da će čelnici centralne banke na sednici naredne sedmice podignuti kamate 0,5 procentnih poena.

Međutim, prema nekoliko poslednjih ekonomskih pokazatelja, popuštanje inflacionih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

Stoga su i dalje otvorena ključna pitanja: do kojeg će nivoa Fed povećati kamate, na 4,75 ili pet odsto, i koliko će se dugo zadržati na tim nivoima. Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do četiri odsto, najvišem nivou od početka 2008. godine.

„Ovo je period velike nesigurnosti dok ulagači pokušavaju dokučiti što je važnije. Očekuje se usporavanje tempa povećanja kamata, međutim neki ekonomski pokazatelji ne idu tome u prilog. Tržište pokušava naći ravnotežu između prednjih i stražnjih vjetrova i to izaziva konfuziju“, objasnio je Kreg Erlam (Craig Erlam), analitičar u firmi OANDA.

Na evropskim berzama cene akcije su takođe pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 odsto, na 7.489 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,57 odsto, na 14.261 poen, a pariski CAC 0,41 odsto, na 6.660 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...