Preliminarni rezultati izbora u Srbiji

Vučić predsednik, sastav vlade SNS može da bira sa predstavnicima manjina ili SPS-om, u Beogradu neizvesno

SrbijaVesti

4.4.2022 10:30 Autor: Marko Miladinović 11

Vučić predsednik, sastav vlade SNS može da bira sa predstavnicima manjina ili SPS-om, u Beogradu neizvesno Vučić predsednik, sastav vlade SNS može da bira sa predstavnicima manjina ili SPS-om, u Beogradu neizvesno
Prema najnovijim preliminarnim rezultatima koje je na zvaničnom veb-sajtu objavila Republička izborna komisija (RIK) Republike Srbije, na osnovu pregledanih 94,08 odsto izbornih mesta, na... Vučić predsednik, sastav vlade SNS može da bira sa predstavnicima manjina ili SPS-om, u Beogradu neizvesno

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima koje je na zvaničnom veb-sajtu objavila Republička izborna komisija (RIK) Republike Srbije, na osnovu pregledanih 94,08 odsto izbornih mesta, na parlamentarnim izborima u našoj zemlji izlaznost je bila na nivou 58,59 odsto.

Lista „Zajedno možemo sve“ Srpske napredne stranke osvojila je 43,1 odsto glasova za poslanička mesta u Skupštini Srbije, što im donosi 120 mandata. Na drugom mestu je opoziciona lista „Ujedinjeni za pobedu“, sa 13,4 odsto (37 mandata), a na trećem lista „Ivica Dačić premijer“ Socijalističke partije Srbije, sa 11,59 odsto (32 mandata).

Izvor: RIK

Prema ovim rezultatima, cenzus prelaze još i koalicija NADA sa 5,4 odsto glasova (15 mandata), koalicija Moramo sa 4,51 procenata (12 mandata), Patriotski blok sa 3,85 odsto (10 mandata) i Zavetnici sa 3,8 odsto (10 mandata).

Od starijih učesnika srpske političke scene u državni parlament, po svoj prilici, neće ući Vojislav Šešelj i bivši predsednik Boris Tadić, jer njihove liste nisu prešle potreban cenzus. Takođe, „ispod crte“ su ostali i Suverenisti i Otete bebe, a u skupštinu neće ući ni manjinske liste Alternativa za promene, Romska partija i Ruski manjinski savez.

SNS ne može samostalno da formira sastav Vlade Srbije, ali ovoj stranci su otvorene opcije po tom pitanju sa predstavnicima manjina, kao i Dačićeve SPS.

Kada je reč o izborima za predsednika zemlje, Aleksandar Vučić će ostvariti pobedu u prvom krugu. Aktuelni predsednik Srbije osvojiće drugi mandat na osnovu velike izborne prednosti.

Prema podacima RIK-a na osnovu 94,25 odsto pregledanih glasova, Vučić ima nedostižnu prednost sa 58,79 procenata. Drugi je Zdravko Ponoš sa 18,13 odsto, a treći Miloš Jovanović sa 5,95 odsto.

S obzirom na to da su 3. aprila održani opšti izbori, na trećem listiću za glasanje bili su predlozi za odabir odbornika u lokalnoj upravi. U tom smislu najznačajninji su izbori za prestonicu, imajući u vidu da Beograd obuhvata više od dva miliona stanovnika i više od polovine domaće ekonomije.

Foto: IPSOS/Cesid

Na osnovu podataka koje je objavio IPSOS/Cesid, na osnovu 79 odsto obrađenog uzorka, u Skupštinu Beograda ući će sedam lista, gde nijedna nema dovoljnu prednost da samostalno predloži gradonačelnika.

Postizborni proces pregovaranja pokazaće se ključnim, a opozicija u ovom trenutku ima dobre šanse da preuzme glavni grad. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...