U očekivanju izveštaja o američkom tržištu rada

Wall Street konačno zabeležio rast indeksa, uz oprezno trgovanje

BerzaNovacSvetVesti

2.9.2022 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Wall Street konačno zabeležio rast indeksa, uz oprezno trgovanje Wall Street konačno zabeležio rast indeksa, uz oprezno trgovanje
Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon četiri dana pada, međutim trgovalo se oprezno. Dow Jones... Wall Street konačno zabeležio rast indeksa, uz oprezno trgovanje

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon četiri dana pada, međutim trgovalo se oprezno. Dow Jones je ojačao 0,46 odsto, na 31.656 bodova, a S&P 500 0,3 odsto, na 3.966 poena. Nasdaq indeks pao je 0,26 odsto, na 11.785 bodova.

Veći deo trgovanja indeksi su proveli u negativnom području da bi se u pozitivno probili tek pred kraj trgovanja, prenosi Mina.

To je prvi rast S&P 500 indeksa nakon četiri dana pada, tokom kojih je izgubio gotovo šest odsto.

Uprkos rastu indeksa, ulagači su u defanzivi, pa su najviše porasle cene akcija u sektorima kao što su zdravstveni, u projeku 1,65 odsto, i uslužni, 1,4 odsto.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer američka centralna banka Federalne rezerve od marta zaoštrava monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina. Zbog toga se i u septembru očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Prema procenama na tržištu novca, postoji oko 70 odsto izgleda da će Fed u septembru kamate povećati 0,75 procentnih poena. Procenjuje se, takođe, da bi do marta naredne godine kamate mogle iznositi 3,99 odsto.

U četvrtak objavljeni podaci pokazali su da je broj zahteva za pomoć nezaposlenima u SAD prošle sedmice pao više nego što se očekivalo, a to znači dalji pritisak na rast plata i inflacije. Zbog toga će u petak u fokusu ulagača biti izveštaj o zapošljavanju u SAD. U anketi Reutersa analitičari u proseku očekuju rast broja zaposlenih u avgustu oko 300.000, tj. manje nego u prethodnom mjesecu.

“Budu li podaci slabiji, tržite bi moglo porasti, posebno ako se pokaže da usporava rast plata. Tržište je, kao i Fed, zavisno od makroekonomskih pokazatelja. Ubuduće će se pažljivo pratiti svaki podatak koji bi mogao sugerisati kada bi Fed mogao biti pri kraju s povećanjem kamata“, kazala je ekspertkinja u firmi LPL Financial, Kvinsi Krozbi (Quincy Krosby).

A na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,86 odsto, na 7.148 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,6 odsto, na 12.630 poena, a pariski CAC 1,48 odsto, na 6.034 boda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...