Rukovodioci kineskog tehnološkog giganta se nadaju "zelenom svetlu"

Xiaomi još uvek čeka dozvolu regulatora za proizvodnju električnih vozila

AutomobiliLifestyleSvetVesti

29.7.2022 18:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Xiaomi još uvek čeka dozvolu regulatora za proizvodnju električnih vozila Xiaomi još uvek čeka dozvolu regulatora za proizvodnju električnih vozila
Kompanija Xiaomi suočava se sa problemima u vezi sa dobijanjem dozvole kineskih regulatora za proizvodnju električnih vozila (EV), projekat u koji tehnološki gigant ulaže... Xiaomi još uvek čeka dozvolu regulatora za proizvodnju električnih vozila

Kompanija Xiaomi suočava se sa problemima u vezi sa dobijanjem dozvole kineskih regulatora za proizvodnju električnih vozila (EV), projekat u koji tehnološki gigant ulaže 10 milijardi dolara.

Rukovodioci kompanije sa sedištem u Pekingu mesecima su bezuspešno vodili pregovore o licenciranju sa predstavnicima kineske Nacionalne komisije za reformu i razvoj, navode dobro obavešteni izvori.

Xiaomi je jedna od firmi koje se u poslednje vreme priključuju kineskom EV sektoru, u kome se nalaze i već dobro poznate rivalske kompanije kao što su BYD i Nio, piše Bloomberg.

Milijarder Lej Đun (Lei Jun), suosnivač firme poznate po proizvodnji mobilnih telefona, naveo je da se nada da će se stručnost kompanije kada su u pitanju povezane tehnologije i stvaranje zajednice lojalnih klijenata pokazati na delu i kada je u pitanju najveće tržište električnih automobila na svetu.

Međutim, što se više odlaže dobijanje licence, to konkurentske kompanije imaju veću prednost.

Proizvođač pametnih telefona i elektronike u potrazi je za novim sferama poslovanja koje bi mu donele rast nakon pada profita koji je zabeležio u prvom kvartalu.

Dok se rukovodioci nadaju zelenom svetlu za projekat proizvodnje EV, drugi su zabrinuti da bi ovaj proces mogao da uspori realizaciju drugih planova firme, naveo je jedan od neimenovanih izvora. Kompanija Xiaomi je podružnicu za proizvodnju EV priključila svom poslovanju u septembru 2021. godine, kada je i pokrenula proces dobijanja dozvole.

Vrednost akcija kompanija Xiaomi pala je za 5,4 odsto na trgovanju u Hong Kongu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...