Vlada u Podgorici očekuje da će se turizam ove godine vratiti na nivo od pre pandemije

Za Crnu Goru prognoziran najveći rast u regionu

RegionVesti

2.2.2023 11:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za Crnu Goru prognoziran najveći rast u regionu Za Crnu Goru prognoziran najveći rast u regionu
Vlada Crne Gore je objavila da sve relevantne međunarodne institucije predviđaju kako će crnogorska ekonomija ove godine rasti brže od regionalnog proseka, uz poboljšanje... Za Crnu Goru prognoziran najveći rast u regionu

Vlada Crne Gore je objavila da sve relevantne međunarodne institucije predviđaju kako će crnogorska ekonomija ove godine rasti brže od regionalnog proseka, uz poboljšanje uslova na tržištu rada, postepeno povećanje broja zaposlenih i dalji pad stope nezaposlenosti ispod nivoa pre pandemije.

U Programu ekonomskih reformi za period od ove do 2025. godine, koji je objavila izvršna vlast, istaknuto je da se ove godine očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo, prenosi Mina pozivajući se na portal RTCG.

Kako se navodi, pozitivni doprinos ekonomskom rastu u narednom trogodišnjem periodu pružiće domaća tražnja, pri čemu će polovinu ovog uticaja opredeliti privatna potrošnja, usled ubrzanog rasta prihoda u turizmu, visokog rasta doznaka, uz jaku ekspanziju kreditne aktivnosti i rast zaposlenosti i zarada.

Lična potrošnja domaćinstava će, kako se navodi, biti snažno podstaknuta budžetskim merama za ovu godinu i planirani srednji rok.

„Javnu potrošnju u narednom periodu reflektovaće veća tekuća potrošnja i snažan porast izdvajanja za povećanje plata dela zaposlenih u javnom sektoru. Bruto investicije će beležiti postepeni oporavak u odnosu na pretkrizni nivo, uz održavanje visokog nivoa u ukupnoj ekonomskoj strukturi i projektovani rast od 6,6 odsto u periodu od ove do 2025“, navodi se u Programu ekonomskih reformi.

Dodatan doprinos rastu u srednjem roku će pružiti neto izvoz, odnosno eksterna tražnja, podstaknuta snažnom ekspanzijom u turizmu, povoljnim izvoznim performansama, ali će biti i delimično limitirana snažnijom dinamikom uvozne aktivnosti.

U ovoj godini se, kako se navodi, očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo.

Snažan rast cena najvažnijih crnogorskih izvoznih proizvoda na svetskim tržištima i veća proizvodna baza u poljoprivredi, opredeliće projektovani rast izvoza roba od 8,2 odsto u narednom trogodišnjem periodu.

„Uvoz će biti intenziviran (rast 4,9 odsto), uslovljen jačom tražnjom usled visoke vrednosti investicionih ulaganja i snažnog rasta privatne potrošnje“, zaključuje se u Programu ekonomskih reformi.

  • Dragana

    5.2.2023 #1 Author

    … u slucaju da ne bude neka nova aktivnost na svetskom nivou, pandemija, rat… Sta li je sledece. Bas da vidimo sta su nam iscenirali

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...