ZA INVESTICIJE U BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU PREDVIĐENO VIŠE OD 126 MILIJARDI DINARA U planu finansiranje 49 kapitalnih projekata

InvesticijeNovacSrbijaVesti

22.11.2020 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ZA INVESTICIJE U BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU PREDVIĐENO VIŠE OD 126 MILIJARDI DINARA U planu finansiranje 49 kapitalnih projekata ZA INVESTICIJE U BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU PREDVIĐENO VIŠE OD 126 MILIJARDI DINARA U planu finansiranje 49 kapitalnih projekata
U pregledu planiranih kapitalnih izdataka za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u predloženom budžetu za 2021. planirano je ukupno 126,3 milijardi dinara za 49... ZA INVESTICIJE U BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU PREDVIĐENO VIŠE OD 126 MILIJARDI DINARA U planu finansiranje 49 kapitalnih projekata

U pregledu planiranih kapitalnih izdataka za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u predloženom budžetu za 2021. planirano je ukupno 126,3 milijardi dinara za 49 projekata.

Tako je za projekat brze pruge Beograd – Budimpešta odnosno za izgradnju deonica na teritoriji Srbije u 2021. godinu predviđeno 40,5 milijardi dinara. Za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo planirano je 4,5 milijardi dinara, a za izgradnju autoputa Niš-Merdare, odnosno deonicu Niš-Pločnik, 1,1 milijardu dinara.

Među planiranim projektima je i izgradnja autoputa deonica Preljina-Požega za šta je u narednoj godini namenjeno 10,5 milijardi dinara, a za deonicu autoputa Pojate-Preljina na Moravskom koridoru 15 milijardi dinara.

Foto: Pixabay.com

Za izgradnju saobraćajnice Ruma-Šabac- Loznica predviđeno je 8,5 milijardi dinara, za brzu saobraćajnicu Novi Sad-Ruma 2,6 milijardi dinara, a za izgradnju brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac 4,72 milijarde dinara.

Za izgradnju obilaznice oko Beograda deonica most preko Save kod Ostružnice-Bubanj potok predviđeno je 6,3 milijarde dinara, a za izgradnju novog mosta preko Save u Beogradu 1,03 miljarde dinara.

Za izgradnju železničke infrastukture i nabavku dizel motornih vozova predviđeno je 7,87 milijardi dinara, a za realizaciju projekata železničke infrastrukture 3,2 milijarde dinara.

Među planiranim projektima su i izgradnja novih i proširenje postojećih luka, pa je tako za proširenje kapaciteta Luke Smederevo predviđeno 4,49 milijardi dinara, a Luke Sremska Mitrovica 2,15 milijardi dinara, dok je za izgradnju nove luke u Beogradu predviđeno 108 miliona dinara.

Kasica prasica i dinari
Foto: Shutterstock

U planovima Republičke direkcije za vode je izgradnja ledolomca za šta je predviđeno 221,2 miliona dinara u 2021. godini.

Inače, predlogom budžeta za 2021. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije i uputila ga Skupštini Srbije na usvajanje, predviđeni su ukupni prihodi državne kase u iznosu od 1.336,3 milijarde dinara, što je povećanje za 45 milijardi dinara u odnosu na 2020. godinu.

Budžetom za 2021. godinu predviđeni su ukupni rashodi u iznosu od 1.514,8 milijardi dinara, tako da projektovani budžetski deficit za 2021. godinu iznosi tri odsto BDP, dok se javni dug na nivou opšte države, prema projekciji Ministarstva finansija smanjuje i do kraja godine zadržava na nivou od 58,7 odsto BDP.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...