Ministar prosvete Republike Srbije Branko Ružić za Biznis.rs

Za medicinare nema studiranja po dualnom modelu

IntervjuIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

16.3.2021 08:01 Autor: Gordana Bulatović 2

Za medicinare nema studiranja po dualnom modelu Za medicinare nema studiranja po dualnom modelu
Studiranje po dualnom modelu biće moguće na akademskim i strukovnim studijama od ove jeseni. Svi zainteresovani studenti će dobiti informacije o ponuđenim studijskim programima... Za medicinare nema studiranja po dualnom modelu

Studiranje po dualnom modelu biće moguće na akademskim i strukovnim studijama od ove jeseni. Svi zainteresovani studenti će dobiti informacije o ponuđenim studijskim programima koji se realizuju po dualnom modelu u junu ove godine, odnosno nakon što fakulteti podnesu zahteve za akreditaciju određenog studijskog programa, kaže za portal Biznis.rs ministar prosvete Branko Ružić.

Ružić podseća da proces akreditacije traje do 75 dana i da  će sve informacije o mogućnostima studiranja po dualnom modelu biti dostupne na veb stranicama fakulteta.

„Standardi za akreditaciju studijskih programa po dualnom modelu nastali su u okviru projekta DualEdu, uz podršku Evropske komisije, kroz Erasmus+ program. Na osnovu primera dobre prakse, kao što je Nemačka, dat je predlog za izradu ovih standarda“, napominje ministar prosvete.

Ružić ističe da će razvoj dualnih studijskih programa pratiti potrebe privrede, koja je u ovom procesu aktivan učesnik.

„Jedina polja koja su isključena u okviru akademskih i strukovnih studija su polje društveno – humanističkih i polje medicinskih nauka“, naglašava ministar.

Na pitanje novinara portala Biznis.rs da li će studenti unapred moći da znaju ko je poslodavac kod koga će pohađati praktični deo studijskog programa, ministar Ružić podseća da, u skladu sa Zakonom o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, visokoškolska ustanova zaključuje ugovor o dualnom modelu s jednim ili više poslodavaca.

„Ugovori se sklapaju sa ciljem obezbeđivanja uslova za ostvarivanje svih sadržaja učenja kroz rad, koji su definisani studentskim programom. Visokoškolska ustanova i Privredna komora Srbije, najkasnije u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, objavljuju na svojoj internet stranici osnovne informacije. Raspoređivanje studenata se vrši putem njihovog intervjuisanja od strane poslodavca, pri čemu se usaglašavaju želje studenta sa izborom poslodavca“, objašnjava ministar.

Ružić ističe da će razvoj dualnih studijskih programa pratiti potrebe privrede, koja je u ovom procesu aktivan učesnik.

„Jedina polja koja su isključena u okviru akademskih i struktovnih studija su polje društveno – humanističkih i polje medicinskih nauka“, naglašava ministar.

Tagovi
SRBIJA
  • Irina

    16.3.2021 #1 Author

    i drustveno humanistickim studijama bi znacila praxa i da obezbede time sebi i radna mesta

    Odgovori

  • Tanja

    16.3.2021 #2 Author

    Teško nama jednog dana sa doktorima “online faxa”!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...