Najavljena veća finansijska pomoć porodiljama

Za rast nataliteta potrebno promeniti ceo sistem podrške porodicama u Srbiji

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

26.7.2021 14:23 Autor: Ljiljana Begović 0

Za rast nataliteta potrebno promeniti ceo sistem podrške porodicama u Srbiji Za rast nataliteta potrebno promeniti ceo sistem podrške porodicama u Srbiji
Prema najavama, predsednik Aleksandar Vučić će dati predlog Vladi Srbije da u našoj zemlji za rođenje deteta ubuduće roditelji dobijaju po 5.000 evra. „Krenućemo... Za rast nataliteta potrebno promeniti ceo sistem podrške porodicama u Srbiji

Prema najavama, predsednik Aleksandar Vučić će dati predlog Vladi Srbije da u našoj zemlji za rođenje deteta ubuduće roditelji dobijaju po 5.000 evra.

„Krenućemo sa izmenama zakona i olakšaćemo trudnicama i porodiljama mnoge stvari, a ići ćemo i sa velikim i značajnim uvećanjem iznosa za rađanje dece – za prvo, drugo, treće i četvrto dete“, kazao je Vučić, pišu domaći mediji.

Predsednica Udruženja „Mame su zakon“, Tatjana Macura za Biznis.rs kaže da na osnovu izjave predsednika očekuje da će podrška koju će inicirati biti osmišljena tako da je porodilje dobijaju po nekim skalama.

“Iskreno se nadam da će se ovaj put ići ka većoj koristi porodica koje čekaju svoje prvo ili drugo dete jer se do sada, nakon trogodišnje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, može zaključiti da kod porodica sa više dece novac ne igra glavnu ulogu. To se vidi ne samo kod nas, već i u državama koje izdvajaju veći procenat BDP. Takav je recimo slučaj sa Mađarskom, gde uprkos ogromnim izdvajanjima i povlasticama ne dolazi do značajnijeg povećanja nataliteta”, naglašava naša sagovornica.

Predsednica Udruženja “Mame su Zakon” iz najave predsednika o većoj novčanoj pomoći porodiljama zaključuje da država očigledno ima dovoljno novca za bolje izmene pronatalitetnih politika i mera i s tim u vezi predlaže i promenu načina obračuna naknade tokom čitavog perioda odsustva sa posla nakon rođenja deteta – ne samo tokom porodiljskog, već i tokom perioda nege deteta, tako da nijedna majka u Srbiji više nikad ne dobije naknadu manju od republičkog minimalca.

“Svaka finansijska podrška porodicama će značiti, o tome ne treba ni govoriti, niti u to sumnjati. Pored finansija, veliki značaj na porast nataliteta u Srbiji ima sigurnost i stabilnost koja se pre svega ogleda u prilici da zadržite posao nakon što se na isti vratite posle porođaja, da vaše dete ima mesto u vrtiću, da poslodavac poštuje sva prava iz ugovora o radu, da imate dobru i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Sve se to može podvesti pod dobar životni standard koji ohrabruje porodice da se šire”, objašnjava naša sagovornica.

Mesečni iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava, najvažnija je izmena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije.

Porodilje koje su dobijale manje od minimalne zarade trebalo bi da dobiju pravo na obeštećenje.

“Odluke Ustavnog suda Srbije obavezuju državu da obezbedi obeštećenje onim porodiljama na koje su se odnosile odredbe koje su proglašene neustavnim. Tako da nije pitanje da li će ih država obeštetiti, već kada će. Vremenom novac gubi vrednost i ja se nadam da će se ove isplate dogoditi što pre”, kaže Macura.

Takođe, veliki problem imaju preduzetnice koje žele da otvore trudničko ili porodiljsko bolovanje.

Mame preduzetnice su u neravnopravnom položaju u odnosu na žene koje su u radnom odnosu. One su zakonskim rešenjem svrstane u ostale kategorije, isto kao i žene koje su angažovane po ugovoru o delu ili ugovoru o privremeno-povremenim poslovima i nemaju više ista prava kao što su imale u prethodnom zakonu.

“Naš naredni fokus, između ostalog, biće na njima. Očekujem da će se promeniti jer je neminovno da do toga dođe. Ako država predugo ignoriše one koje mimo porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta i te kako pune budžet, onda se kao povratna reakcija može očekivati i to da one svoje mesto pod suncem potraže u državi koja će više ceniti njihovu samostalnost. Nadam se i da ministar Dmitrović, ali i Vlada Republike Srbije to razumeju”, zaključuje Predsednica Udruženja „Mame su zakon“, Tatjana Macura.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...