ZAJAM OD 200 MILIONA EVRA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U HRVATSKOJ Sporazum EIB i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, podrška ovom sektoru

BiznisRegionVesti

1.10.2020 14:16 Autor: Ljiljana Begović 2

ZAJAM OD 200 MILIONA EVRA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U HRVATSKOJ Sporazum EIB i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, podrška ovom sektoru ZAJAM OD 200 MILIONA EVRA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U HRVATSKOJ Sporazum EIB i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, podrška ovom sektoru
Evropska investiciona banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) dogovorile su finansijski paket koji bi mogao da omogući do 200 miliona... ZAJAM OD 200 MILIONA EVRA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U HRVATSKOJ Sporazum EIB i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, podrška ovom sektoru

Evropska investiciona banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) dogovorile su finansijski paket koji bi mogao da omogući do 200 miliona evra zajmova za brži oporavak hrvatskih malih i srednjih preduzeća.

Prema potpisanom sporazumu, EIB je odobrio zajam u iznosu od 100 miliona evra. Taj zajam, uvećan za dodatna sredstva HBOR, činiće novu podršku u ukupnom iznosu do 200 miliona evra.

„Ovaj paket će se koristiti za odobrenje povoljnih kredita za ulaganja i potreban obrtni kapital hrvatskim preduzećima“, navodi se u zajedničkom saopštenju EIB i HBOR.

Iz EIB, podsećaju da je njihovo ulaganje deo ekonomske potpore EU za evropska mala i srednja preduzeća. Pritom ističu da će se povoljnim zajmovima podržati one kompanije koje deluju u sektorima najviše pogođenima pandemijom.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Potpredsednik EIB Dario Skanapieko (Dario Scannapieco) istakao je da su uspešna i rastuća mala i srednja preduzeća ključna za brži i održivi oporavak hrvatske privrede od pandemije Covid-19.

„Ovaj zajam deo je sveobuhvatnog privrednog odgovora na pandemiju na nivou cele Unije, a EIB nastavlja da pruža opipljivu i stvarnu potporu Hrvatskoj i njenoj ekonomiji. Nadam se da će Hrvatski sabor doneti odluku koja će stvoriti nove mogućnosti za brži oporavak malih i srednjih preduzeća“, rekao je Skanapieko.

Od 2001. godine EIB i HBOR potpisali su 23 ugovora vredna oko tri milijarde evra, uključujući 17 finansijskih ugovora za potporu malim i srednjim preduzećima, čija vrednost premašuje 2,8 milijardi evra, piše Seebiz.

  • Lazar

    5.10.2020 #1 Author

    Samo 200 milijona, sta je to….

    Odgovori

  • MARKO7

    2.6.2022 #2 Author

    Pa to je sikreno velika pomoc hrvatskoj…..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...