Crna Gora i Srbija rade ubrzano na regulisanju statusa radnika na daljinu

Zapadni Balkan prilagođava poslovni ambijent digitalnim nomadima

RegionVesti

8.10.2021 07:48 Autor: Ljiljana Begović 2

Zapadni Balkan prilagođava poslovni ambijent digitalnim nomadima Zapadni Balkan prilagođava poslovni ambijent digitalnim nomadima
Kako bi u Crnoj Gori boravilo više digitalnih nomada ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija kroz Program privlačenja digitalnih nomada unaprediće ambijent za... Zapadni Balkan prilagođava poslovni ambijent digitalnim nomadima

Kako bi u Crnoj Gori boravilo više digitalnih nomada ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija kroz Program privlačenja digitalnih nomada unaprediće ambijent za radnike na daljinu.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić navodi da radeći putem interneta, digitalni nomadi zarađuju u matičnim zemljama, odnosno u inostranstvu, a zarađeni novac troše u zemlji domaćina.

Mogućnost putovanja, doživljavanje različitih kultura i upoznavanje lokalnog stanovništva, kako je kazala, velika su motivacija za rad digitalnih nomada sa drugih destinacija, prenosi RTCG.

„Pandemija je dodatno ukazala na značaj rada na daljinu, a brojna istraživanja predviđaju da će do 2035. godine čak milijardu ljudi raditi ‘na daljinu’. Zato smo u Vladi Crne Gore prepoznali ovo kao značajan trend, a naše Ministarstvo kao prioritet za ovu godinu definisalo kreiranje Programa za privlačenje digitalnih nomada u želji da Crna Gora bude sledeća top destinacija, što će umnogome doprineti daljem razvoju turizma, IT sektora, kao i celokupnom povećanju ekonomske aktivnosti “, rekla je Srzentić.

Ona je kazala da je Hrvatska uradila mnogo u procesu regulisanja statusa digitalnih nomada, kao i da su u komunikaciji sa jednim od glavnih pokretača projekta uspostavljanja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj preduzetnikom Jan de Jongom, imali priliku da čuju o iskustvu i praksi Hrvatske u ovoj oblasti, kako bi na sličan način i Crna Gora u ubrzanom procesu ispunila sve uslove i već početkom naredne godine izdala prve vize za digitalne nomade.

Radnici u kancelariji
Foto: Unsplash.com

Beograd jedna od najpoželjnijih destinacija za digitalne nomade

Tijana Stefanović iz Inicijative „Digitalna Srbija“ ranije re rekla za naš sajt da se Beograd gotovo uvek nalazi među top 20 destinacija po oceni sajta NomadList, najpoznatijoj lokaciji na internetu za preporuku destinacija za digitalne nomade.

Nedavno je lansiran sajt u okviru projekta belgradegets.digital, koji ima za cilj da privuče digitalne nomade iz celog sveta.

„Projekat belgradegets.digital smo pokrenuli još prošle godine uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Nakon što smo sproveli istraživanje Skener digitalnih nomada o tome ko su digitalni nomadi koji se odluče da neko vreme žive i rade u Beogradu, zaključili smo da je sledeći logičan korak da u naš glavni grad privučemo što više ovih digitalnih radnika kako bismo već prilično dobru poziciju Beograda u ovim krugovima dodatno ojačali. Ono što je nama iz Inicijative „Digitalna Srbija“ naročito bilo važno jeste činjenica da veliki broj digitalnih nomada znači i značajan izvor znanja i povezivanja sa svetom. Procenili smo da bi se pozicioniranjem Beograda kao grada koji razume potrebe ovog tipa radnika u domaći ekosistem slila potrebna znanja, otvorile nove prilike i popravila reputacija naše prestonice“, kaže za Biznis.rs, Tijana Stefanović iz Inicijative „Digitalna Srbija“.

U Podgorici od 11. do 13. oktobra Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana

Jedna od tema ovogodišnjeg Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana, koji će biti održan od 11. do 13. oktobra u Podgorici, posvećena je digitalnoj ekonomiji, čiji deo su digitalni nomadi.

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. održava se kao dio Berlinskog procesa i kao inicijativa Regionalnog saveta za saradnju, a važnost samita je potvrđena i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan 2021-2024, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...