Pokušaj prenosa 268 papirnih novčanica iz 20. veka u Češku

Zaplenjena vredna numizmatička zbirka iz pošiljke

BankeLifestyleNovacSrbijaVestiZanimljivosti

17.11.2021 16:23 Autor: Julijana Vincan 0

Zaplenjena vredna numizmatička zbirka iz pošiljke Zaplenjena vredna numizmatička zbirka iz pošiljke
Carinici su krajem oktobra na ispostavi Pošte Niš zadržali pošiljku u koju je pošiljalac iz Niša spakovao čitavu numizmatičku zbirku, sa namerom da je... Zaplenjena vredna numizmatička zbirka iz pošiljke

Carinici su krajem oktobra na ispostavi Pošte Niš zadržali pošiljku u koju je pošiljalac iz Niša spakovao čitavu numizmatičku zbirku, sa namerom da je pošalje u Češku, saopšteno je iz Uprave Carine Republike Srbije.

„Odmah po otkrivanju, 268 papirnih novčanica iz 20. veka, prosleđeno je Narodnom muzeju u Nišu radi provere autentičnosti. Nakon ekspertize potvrđeno je da se radi o originalnom numizmatičkom materijalu – novcu novijeg doba. Među otkrivenim novcem najviše je banknota iz perioda Kraljevine Jugoslavije – 10, 20, 50, 100, 500 i 1.000 dinara štampanih od 1929. do 1941. godine, a najstarija novčanica je mađarski pengo štampan 1914. godine“, navodi se u saopštenju Uprave.

Kako se dodaje, prvoj polovini 20. veka pripadaju i otkrivene mađarske krune, turske lire i rumunski levi.

„Zanimljivo je da deo ove numizmatičke kolekcije čine i papirne novčanice druge polovine 20. veka, među kojima su jugoslovenski dinari, makedonski denari, ruske rublje, čehoslovačke krune, mađarske forinte, turske lire, britanske funte i slično“, naglasili su iz Uprave.

Za Biznis.rs su iz Uprave Carine objasnili da se ne može reći da su zaplene numizmatičkih zbirki i drugih antikviteta svakodnevna pojava, ali da se povremeno dešavaju i za carinike ne predstavljaju novitet.

„Od kada je trgovina preko interneta u ekspanziji, carinici takve predmete, naročito antičke novčiće, češće otkrivaju u pošiljkama. Pošto su svesni tog trenda, carinici dodatno proveravaju pošljke koje im se iz bilo kog razloga učine sumnjivima. Zahvaljujući tome je početkom septembra u jednom izdubljenom književnom časopisu, koji je bio teži nego što bi to bilo očekivano, pronađeno čak 239 antikvitetnih novčića upućenih u Veliku Britaniju, među kojima se našla i kovanica kralja Radoslava iz 1228. godine koja se smatra nacionalnim blagom“, otkrivaju naši sagovornici.

Kako je istaknuto, vrednost otkrivene numizmatičke zbirke biće poznata tek nakon veštačenja eksperata za numizmatiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...