Poljska firma Bumech pregovara sa kompanijom Uniprom metali o prodaji

Zaposleni na rudokopu Seoca još uvek čekaju plate za januar i februar

PoslovanjeRegionVesti

15.3.2022 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zaposleni na rudokopu Seoca još uvek čekaju plate za januar i februar Zaposleni na rudokopu Seoca još uvek čekaju plate za januar i februar
Oko stotinu zaposlenih u jami Biočki stan na rudokopu Seoca očekuju da im poljska firma Bumech isplati plate za januar i februar do kraja... Zaposleni na rudokopu Seoca još uvek čekaju plate za januar i februar

Oko stotinu zaposlenih u jami Biočki stan na rudokopu Seoca očekuju da im poljska firma Bumech isplati plate za januar i februar do kraja ove nedelje.

Rudari su nedavno protestovali ispred jame jer je poslodavac od 28. februara obustavio proizvodnju, a da im nije isplatio zarade, poreze i doprinose, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Dan.

Kako navode iz Sindikalne organizacije rudokopa Seoca, početkom nedelje su ih iz kompanije Bumech obavestili da predstavnici te firme pregovaraju sa preduzećem Uniprom metali.

“Predočeno nam je da su pregovori o daljoj saradnji ili kupovini rudokopa od kompanije Bumech u toku. Od toga će zavisiti i nastavak proizvodnje u jami Biočki stan”, rekli su iz sindikata.

Uzimajući u obzir to da je proizvodnju prekinuo poslodavac, rudari su od 28. februara na plaćenom odsustvu i primaju 70 odsto od plate. Polovinu januarske plate Bumech im je isplatio pre nekoliko dana, a novac za drugi deo te zarade, kao i za februarsku, obezbediće od matične firme u Poljskoj od koje očekuju prenos sredstava.

Bumech sa firmom Veselina Pejovića po ugovoru o saradnji od 2016. godine eksploatiše rudu iz jame Biočki stan na Seocima. Nakon protesta rudara, iz poljske firme su saopštili da su problemi nastali jer im Uniprom metali ne uplaćuju redovno ugovorene obaveze po osnovu kojih su im dužni oko milion evra, zbog čega su pokrenuli spor u Privrednom sudu.

UNIPROM – METALI

NOVAKA RAMOVA 17, NIKŠIĆ, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
22.715.779,00 (2020)
Broj zaposlenih:
33 (2020)

Međutim, iz preduzeća Uniproma su demantovali te navode, ističući da su neizmirene obaveze prema poljskoj kompaniji nastale jer su im isporučivali rudu neočišćenu krečnjakom zbog čega su imali prigovor kupaca, te da će to dokazati na sudu.

Faktura za januar koju je Bumech dostavio Unipromu, naveli su iz te kompanije, još nije pristigla za naplatu. Račun poljske firme je u blokadi zbog duga od preko pola miliona evra prema državi.

BUMECH CRNA GORA

ŽUPA NIKŠIĆKA B.B., SEOCA, NIKŠIĆ, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
5.151.029,00 (2020)
Broj zaposlenih:
120 (2020)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...