Godišnja vrednost proizvodnje premašiće dve milijarde dolara

Završena rekonstrukcija topionice u Boru, Zijin najavljuje 200.000 tona bakra godišnje

SrbijaVesti

1.3.2023 17:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Završena rekonstrukcija topionice u Boru, Zijin najavljuje 200.000 tona bakra godišnje Završena rekonstrukcija topionice u Boru, Zijin najavljuje 200.000 tona bakra godišnje
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i generalni direktor kompanije Zijin Copper Serbia Đen Siming (Jian Ximing) u sredu su potpalili „fleš-peć“ u Topionici... Završena rekonstrukcija topionice u Boru, Zijin najavljuje 200.000 tona bakra godišnje

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i generalni direktor kompanije Zijin Copper Serbia Đen Siming (Jian Ximing) u sredu su potpalili „fleš-peć“ u Topionici bakra u Boru, čime je okončan projekat proširenja proizvodnog kapaciteta i tehničke rekonstrukcije.

„Ovo je veliki dan za Bor, za Zijin, za sve radnike u ovoj kompaniji i za sve koji su verovali u ovaj projekat i imali viziju da se zauvek promeni rudarstvo u RTB-u u Boru time što je Republika Srbija ušla u strateško partnerstvo sa kompanijom Zijin“, rekla je Đedović, prenela je Beta.

Ona je podsetila da je ta kineska kompanija među najvećim izvoznicima u Srbiji, i da je to uticalo na poboljšanje uslova života u Boru i Majdanpeku.

Navela je da je Zijin do sada investirao 2,2 milijarde dolara, da će u novoj topionici proizvodnja biti dva i po puta veća i čime će se po preradi bakra ova kompanija sa šestog mesta podići na četvrto mesto u Evropi.

„U odnosu na 2021. godinu sektor rudarstva u Srbiji beleži visoku stopu rasta u 2022. od 22,6 procenta, a tome je najveći doprinos dala eksploatacija rude metala,“ rekla je Đedović.

Rekonstrukcija topionice, u koju je uloženo 320 miliona dolara, od čega 100 miliona u zaštitu životne sredine, počela je u aprilu prošle godine kada je i zaustavljen proces dobijanja bakra.

Rečeno je da će nova topionica umesto nafte, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti prirodni gas, a koncentracija emisije čestica dostići će nivo od pet miligrama po metru kubnom, što je ekološki standard Evropske unije.

Đen Siming je podsetio da je rad na projektu rekonstrukcije trajao dve i po godine, a kada pogon bude pušten u rad, godišnja proizvodnja katodnog bakra visoke čistoće biće između 180.000 i 200.000 tona, kao i tri tone zlata.

„Godišnja vrednost proizvodnje će premašiti dve milijarde dolara“, rekao je Đen Siming.

Zamenica rukovodioca Topionice Saška Tasić istakla je da će proizvodnja u novoj topionici biti bazirana na najsavremenijim poznatim metodama rada u metalurgiji, a u prvi plan je stavljena bezbednost radnika i zaštita životne sredine.

„Rad novih metalurških postrojenja neće imati negativan uticaj na radnu sredinu zaposlenih ali ni na žitelje Bora i okoline jer će nebo iznad grada biti čisto, a zatvoreni ciklus prerade otpadnih voda u potpunosti će eliminisati ispuštanje takve vode u životnu sredinu“, rekla je Tasić.

Puna proizvodnja u topionici počeće za četiri nedelje.

SERBIA ZIJIN COPPER DOO

ĐORĐA VAJFERTA 29, 19210 Bor , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.075.359.540,28 (2021)
Broj zaposlenih:
5.724 (2021)
  • Jovana24

    1.3.2023 #1 Author

    Jos samo da kazu cijeg bakra

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.3.2023 #2 Author

    Bezbednost radnika i normalni uslovi za rad,nisu bas na glasu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...