U lokalnom i međunarodnom saobraćaju prihodovano više od 2,6 miliona evra

Željeznički prevoz Crne Gore prošlu godinu završio sa više od milion evra dobiti

PoslovanjeRegionVesti

6.2.2023 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Željeznički prevoz Crne Gore prošlu godinu završio sa više od milion evra dobiti Željeznički prevoz Crne Gore prošlu godinu završio sa više od milion evra dobiti
Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) prošlu godinu je završio sa više od milion evra dobiti, na šta je dominantno uticalo povećanje prihoda od prodaje... Željeznički prevoz Crne Gore prošlu godinu završio sa više od milion evra dobiti

Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) prošlu godinu je završio sa više od milion evra dobiti, na šta je dominantno uticalo povećanje prihoda od prodaje karata, saopštio je izvršni direktor te kompanije Slaven Šestović.

Kako je Šestović naveo, povećan je i broj prevezenih putnika, troškovi su ostali na istom nivou kao godinu dana ranije, dok je ukupni dug kompanije bio 15 miliona i smanjen je za dve godine 5,7 miliona, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Šestović je naveo da se ostvareni profit maksimalno usmerava u održavanje, modernizaciju, povećanje kapaciteta vozova, kao i podizanje kvaliteta usluge, shodno mogućnostima.

Kompanija raspolaže vozovima prosečne starosti iznad 40 godina, zbog čega je planirana kupovina novih za koje je Vlada Crne Gore obezbedila garanciju u državnom budžetu, ali je za sada, prema rečima sagovornika Vijesti, rano govoriti o roku za realizaciju projekta.

Razlog za to je što je najpre potrebno da se otklone prepreke u delu Zakona o državnoj pomoći da bi mogla da se iskoristi garancija, a za rešenje tog problema je formirana posebna radna grupa.

„Pozitivni rezultat u prošloj godini u iznosu većem od milion evra je ujedno i najbolji rezultat od osnivanja kompanije. Poslovni rezultat u 2021. godini je iznosio 860.000 (evra). Na ovakav rezultat dominantno je uticalo povećanje prihoda od prodaje karata, uz činjenicu da su troškovi na istom nivou kao i u prethodnom periodu“, kazao je Šestović.

U prošloj godini prevezeno je 775.590 putnika, od čega u lokalnom saobraćaju 645.590, dok je u međunarodnom saobraćaju prevezeno 130.000 putnika.

Od prodaje karata u lokalnom i međunarodnom saobraćaju prihodovano je nešto više od 2,6 miliona evra.

„U odnosu na 2021. godinu, prevezeno je 43 odsto više putnika, dok su prihodi bili 37,69 odsto veći. U odnosu na 2019. prihodi od prodaje karata bili su 8,06 odsto manji. Ukupni dug kompanije na kraju 2020. godine je iznosio oko 20,7 miliona evra, dok je na kraju prošle godine bio oko 15 miliona evra, dakle, smanjen je 27,6 odsto. Poreski dug je na kraju decembra bio 5,9 miliona, dok je u 2020. dostigao iznos od preko sedam miliona evra”, precizirao je Šestović.

On je naveo i da je u prethodne dve godine u održavanje voznih sredstava uloženo 1,5 miliona evra, a da je planirano da investicije u ovoj godini premaše 2,2 miliona evra.

Prema njegovim rečima, prosečna starost vozova kojima ŽPCG raspolaže je iznad 40 godina, od čega su poslednji elektromotorni vozovi pušteni u saobraćaj 2013. godine.

  • FRUIT04

    12.2.2023 #1 Author

    I isto toliko sati kasnjenja. Ulozite u pruge I vozove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...